STOPAMA RIMSKIH AGRIMENSORA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej "Nikola Tesla", Savska cesta 18, Zagreb, Galerija na katu Muzeja
datum početka/završetka: 17.11.2015. / 06.03.2016.
otvorenje: 17. studenog u 13 sati
radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno
cijena ulaznice: Ulaznica za stalni postav Muzeja
podatak o vodstvu: ne
autor stručne koncepcije: Giulia Codacci-Terlević, Jadranka Ostić, Jadranka Vreš Rebernjak, Gordana Božić
organizator: Tehnički muzej "Nikola Tesla"

Izložba „Stopama rimskih agrimensora“ rezultat je suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula

Agrimensori (lat. agrimensores) bili su rimski zemljomjeritelji, bolje rečeno „oni koji su mjerili polja“.
 
Izložba „Stopama rimskih agrimensora“ rezultat je suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula. 
 
U prvom, uvodnom dijelu izložbe na znanstveno –popularan način obrađuje se tema rimske centurijacije Istre, odnosno katastarske podjele zemljišta iz rimskog doba u Istri. Područje zapadne i južne Istre ima izuzetno dobro očuvane tragove sustavno provedene izmjere i podjele zemljišta iz rimskog doba, koji spadaju među najbolje očuvanima u Europi. Tako je moguće saznati: što je to centurijacija; najvažnije informacije o rimskoj centurijaciji Istre kroz sažeti povijesni razvoj studija o rimskoj centurijaciji Istre; o sačuvanim tragovima; o njenoj površini, usmjerenju, o raznim pretpostavkama o mogućoj poziciji njene izvorišne točke (umbilicus), itd.
 
U drugom, edukativnom dijelu izložbe obrađena je tema rimske centurijacije Istre i rimskog „geodetskog“ instrumenta za viziranje čiji je naziv Groma. Na izložbi će biti prikazana i rekonstrukcija rimske Groma- e, po uzoru na otkrivene dijelove grome iz Pompeja, početkom prošloga stoljeća. Stoga izložba može biti od interesa i učenicima zagrebačkih Tehničkih škola, posebice geodetskog smjera, ali i drugih tehničkih zanimanja te studentima Geodetskog fakulteta.
 
Nakon kraćeg uvoda u kojemu se opisuje izgled i objašnjava način korištenja rimske grome, slijede praktične vježbe, osmišljene za učenike, geodetske tehničare Tehničke škole Pula. Tako su učenici uz pomoć rimske grome, a sljedeći tehnike rimskih agrimensores-a odradili mjerenja na pulskom Amfiteatru (veliku i malu os) te izmjerili širinu kanala oko pulske tvrđave „Kaštela“. Cijeli postupak opisan je na izložbi i u katalogu te na kraju su rezultati izmjere provjereni i uz pomoć modernog geodetskog instrumenta kojeg učenici koriste u školi i za vrijeme terenske nastave.
 
S obzirom na temu centurijacije, vrijedni korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula izradili su vlastite interpretacije u glini originalnih arheoloških predmeta na kojima se nalaze zapisi brojeva i količina, a koji čine dio fundusa Arheološkog muzeja Istre. Najbolji njihovi radovi čine dio postava izložbe.
 
Tehnički muzej "Nikola Tesla"
Savska cesta 18, Zagreb
info@tehnicki-muzej.hr; 01/4844-050
 

povratak