STRUKTURE NEVIDLJIVOG

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.04.2014. / 27.08.2014.
radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17; subota i nedjelja 9 do 13; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

Međunarodni umjetničko-znanstveni projekt „Strukture nevidljivog“ bavi se vrlo aktualnom i posljednjih godina u svijetu popularnom temom uspostave dijaloga između znanosti i umjetnosti

Zbog interesa javnosti izložba Strukture nevidljivog moći će se u Tehničkom muzeju razgledati do 30. kolovoza 2014.

Autorica projekta: Martina Kramer
Umjetnici: Marine Antony,  Elias Crespin, Pierre Gallais, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen, Ivana Franke, Martina Kramer, Isabelle Sordage i Mirjana Vodopija
Znanstvenici  (predavanja i razgovori): Jean-Marc Lévy-Leblond, Etienne Ghys, Danko Bosanac i Davor Horvatić

Međunarodni umjetničko-znanstveni projekt „Strukture nevidljivog“ bavi se vrlo aktualnom i posljednjih godina u svijetu popularnom temom uspostave dijaloga između znanosti i umjetnosti, a utemeljen je na promišljanju o principima koji neprimjetno upravljaju vidljivim svijetom.

Izložbenim postavom i kroz prateća događanja umjetnici i znanstvenici nude odgovore na pitanje: „Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?“

Spomenuto pitanje Martine Kramer, autorice projekta, postalo je stručnim i znanstvenim izazovom cijelom timu sudionika i organizatora. Pristankom na sudjelovanje u projektu, svjetski poznati umjetnici i znanstvenici projiciraju stečeno znanje i predodžbe u konkretan galerijski prostor kojeg ispunjavaju svojim viđenjima i promišljanjima nevidljivih struktura: svjetla, zvuka, tvari, tijela i valova.

U projektu sudjeluju umjetnici iz Francuske, Finske i Hrvatske, koji na razne načine pristupaju području istraživanja. To su:  Marine Antony  koja živi u Poitiersu; Zagrepčanka Ivana Franke koja živi u Berlinu, a zastupala je Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2007. godine; Pierre Gallais, umjetnik i matematičar koji  živi u Lyonu; Tommi Grönlund i Petteri Nisunen  koji su zastupali  Finsku na Bijenalu u Veneciji 2001., a žive u Helsinkiju; Elias Crespin, venecuelanski umjetnik rođen u Caracasu, a živi u Parizu; Zagrepčanka Martina Kramer, koja živi u Rustrelu, a  izlagala je u sklopu hrvatske selekcije na Bijenalu u Veneciji 1995. godine; Isabelle Sordage, koja živi u Nici, a osnivačica je i direktorica umjetničke rezidencije Atelier expérimental u Clansu; Mirjana Vodopija, koja živi u Zagrebu i prodekanica je za nastavu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Među znanstvenicima valja istaknuti Etienne Ghysa, matematičara iz Lyona, Jean-Marc Lévy-Leblonda, eminentnog fizičara i mislioca iz Nice, te Danka Bosanca i Davora Horvatića, fizičare iz Zagreba.

Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori, Francuskim institutom i Gallerie l'Olave, a uz potporu Ministarstva kulture RH.

Izložba u Tehničkom muzeju komplementarni je dio izložbe u Galeriji Klovićevi dvori.
Nakon Zagreba, projekt se nastavlja u Fundaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu, u Francuskoj, u jesen 2014.

povratak