SUHOZID - VJEŠTINA BEZ KOJE SE NIJE MOGLO

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 21.05.2016. / 22.05.2016.
vrijeme održavanja: prema rasporedu
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Udruga DRAGODID
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s udrugom Dragodid organizira radionicu izrade suhozida

Uz izložbu Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s udrugom Dragodid organizira radionicu izrade suhozida

Radionica će se održati u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, u subotu 21. i nedjelju 22. svibnja 2016. u vremenu od 9 do 13 sati.

Za radionicu nije potrebna najava, može se sudjelovati cijelo vrijeme izgradnje ili po izboru kraći vremenski period. Na svaki puni sat održat će se kratko predavanje o suhozidu. Radionica je namijenjena je svim uzrastima od 7 godina starosti na više. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Suhozid je tehnika gradnje građevina od lomljenoga kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Tom tehnikom težaci su stvarali i ograđivali obradivu zemlju te je zato ona spadala u abecedu preživljavanja u surovom kršu jadranske Hrvatske. Klačine (vapnenice, japjenice, japnenice) također su bile zidane suhozidnom tehnikom, a njihovi zidovi i unutrašnjost morali su biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su počeli usvajati još odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, koji je predmet radionice.

Više o klačinama saznat ćete na izložbi Priroda-laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje, a tijekom radionice Suhozid možete se okušati u stavljanju kamena na kamen i upoznati osnove vještine koja je stvorila naše obalne i otočne krajolike!

Veselimo se Vašem dolasku!

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; katarina.ivanisin.kardum@tehnicki-muzej.hr

povratak