SUNČEV SUSTAV 2.0

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 05.11.2013. / 01.12.2013.
radno vrijeme: utorak - petak: 9:00 – 17:00; subotom i nedjeljom: 9:00 – 13:00; ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

Sunčev sustav tema je naše nove edukativno-informativne izložbe koja će biti popraćena zanimljivim interaktivnim radionicama 

Zbog velikog interesa pokazanog prošle godine za izložbu i radionice posvećene Sunčevu sustavu, Tehnički muzej i ove godine organizira taj edukativni projekt.

Cilj izložbe je približiti posjetiteljima izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčevog sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta. Na taj način vizualni doživljaj olakšava učenje i pamćenje informacija.

IZLOŽBA

Zanimljivost izložbe je prilagodljivost edukativnog pristupa zbog čega je izložba prikladna različitim uzrastima i interesima: samostalnim posjetiteljima, predškolskim i školskim skupinama, astronomskim društvima...

Kroz stručno vodstvo posjetitelje upoznajemo s osnovnim astronomskim pojmovima: imenima planeta, redom u Sunčevom sustavu, odnosom veličina i međusobnih udaljenosti. Učenici starijeg školskog uzrasta i oni koji žele saznati više uz vodstvo će dobiti informacije o uvjetima, temperaturama i silama koje postoje na svemirskim tijelima u Sunčevu sustavu.

Ove godine nadopunili smo i proširili edukativni dio kako bi detaljnije objasnili manje popularna tijela našeg Sunčevog sustava, kao što su patuljasti planeti, sateliti drugih planeta i asteroidi, a također ove godine nam je cilj obuhvatili i Mjesec i njegove mijene te zvijezde zimskog neba.

Za grupni posjet izložbi OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo osigurali termin stručnog vodstva. Maksimalni broj osoba u grupi je 30.

Cijena ulaznice za izložbu je 10 kuna po osobi.

RADIONICE

Uz izložbu se održavaju i popularne zabavno-edukativne radionice na kojima se uči interaktivnim pristupom, prilagođenim uzrastu polaznika. Na radionicama se crtaju ili izrađuju modeli svemirskih tijela koje sudionici potom odnose kući ili u školu. Radionice su namjenjene za djecu stariju od 10 godina.

Radionice vode prof. Višnja Sardelić i prof. Maja Šuveljak, iskusne pedagoginje u popularizaciji znanosti.

Za sudjelovanje na radionicama OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo vam osigurali termin. Za individualni posjet/sudjelovanje na radionicama nije potrebna prethodna najava. Maksimalni broj polaznika radionice je 30 osoba.

Cijena sudjelovanja na radionicama je 10 kuna.

Najave za izložbu i radionice:

01/4844-050,

e-mail: mario.mirkovic@tehnicki-muzej.hr

Termini radionica :

UTORAK-PETAK

1. termin: 10 – 11 sati

2. termin: 12 – 13 sati

3. termin: 14 – 15 sati

SUBOTOM I NEDJELJOM

1. termin: 10 – 11 sati

Teme radionica su:

- izrada modela Sunca

- izrada modela Sunčevog sustava

- izrada Sunčevog sata

- izrada karte Mjeseca

- izrada modela asteroida

- izrada modela patuljastih planeta

- izrada modela planeta sa satelitima

- izrada karte sazviježđa

- izrada karte zimskog neba

 

Autor i voditelj akcije:                                                           

Mario Mirković

 

povratak