SUNČEV SUSTAV 3.0

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb; IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 10.09.2014. / 28.09.2014.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00 ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

Izložbom i radionicama SUNČEV SUSTAV 3.0 približiti ćemo posjetiteljima izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava

Najistraženije područje Svemira svakako je Sunčev sustav. Zahvaljujući velikom tehnološkom razvoju posljednjih desetljeća upoznali smo mnoga tijela našeg planetnog sustava iz neposredne blizine. Sunčev se sustav sastoji od Sunca, 9 planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton), te bezbroj manjih tijela raznih veličina.

Sunčev sustav uvijek je intrigantna tema za znanstvenike i laike. Našom edukativno-informativnom izložbom SUNČEV SUSTAV 3.0 približiti ćemo posjetiteljima izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčevog sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta.

Zanimljivost izložbe je prilagodljivost edukativnog pristupa zbog čega je izložba prikladna različitim uzrastima i interesima - samostalnim posjetiteljima, predškolskim i školskim skupinama, astronomskim društvima...

Kroz stručno vodstvo posjetitelje upoznajemo s osnovnim astronomskim pojmovima: imenima planeta, redom u Sunčevom sustavu, odnosom veličina i međusobnih udaljenosti. Učenici starijeg školskog uzrasta i oni koji žele saznati više uz vodstvo će dobiti informacije o uvjetima, temperaturama i silama koje postoje na svemirskim tijelima u Sunčevu sustavu. Uz to biti će detaljnije objašnjeno kretanje Zemlje tijekom godine te Mjesec i njegove mijene.

Za grupni posjet izložbi OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo osigurali termin stručnog vodstva. Maksimalni broj osoba u grupi je 30.
Cijena ulaznice za izložbu je 10 kuna po osobi.RADIONICE
Uz izložbu se održavaju i zanimljive edukativne radionice na kojima se uči interaktivnim pristupom, prilagođenim uzrastu polaznika. Na radionicama se crtaju ili izrađuju modeli svemirskih tijela koje sudionici potom odnose kući ili u školu.
Radionice vodi prof. Višnja Sardelić, iskusna pedagoginja u popularizaciji znanosti.

Za sudjelovanje na radionicama OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo vam osigurali termin. Maksimalni broj polaznika radionice je 30 osoba. Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna.

Za pojedinačni posjet izložbi i radionicama Sunčev sustav ne primamo najave! Vikendom je akcija namijenjena isključivo pojedinačnom posjetu građanstva. Dođite slobodno...

Najave za grupni posjet izložbi i radionicama

tel. 01/4844-050,
e-mail: mario.mirkovic@tehnicki-muzej.hr


Termini radionica:
utorak - petak
1. termin: 10 – 11 sati
2. termin: 12 – 13 sati
3. termin: 14 – 15 sati

subotom i nedjeljom
1. termin: 10 – 11 sati

Teme radionica su:
-    izrada modela Sunca
-    izrada modela Sunčevog sustava
-    izrada Sunčevog sata
-    izrada modela planeta sa satelitima
-    izrada modela asteroida i patuljastih planeta
-    izrada karte sazviježđa
-    izrada karte zimskog neba
-    izrada modela Zemlje
-    izrada modela Mjeseca
-    izrada površine Mjeseca-prikaz nastanka kratera
-    izrada karte Mjeseca

Autor i voditelj akcije:   Mario Mirković

Tehnički muzej
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844-050; info@tehnicki-muzej.hr

povratak