SUNČEV SUSTAV 4.0

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb; IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 15.09.2015. / 25.10.2015.
radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno
autor stručne koncepcije: Mario Mirković
organizator: Tehnički muzej

Edukativno-informativna izložba, predavanja i radionice približiti će vam izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava 

Tehnički muzej u Zagrebu organizira edukativno-informativnu izložbu, predavanja i radionice „Sunčev sustav“ u trajanju od 15. rujna do 25. listopada 2015. 
 
IZLOŽBA
Cilj izložbe je približiti posjetiteljima izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčevog sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta. Na taj način vizualni doživljaj olakšava učenje i pamćenje informacija. 
 
Zanimljivost izložbe je prilagodljivost edukativnog pristupa zbog čega je izložba prikladna različitim uzrastima i interesima: samostalnim posjetiteljima, predškolskim i školskim skupinama, astronomskim društvima...
 
Kroz stručno vodstvo posjetitelje upoznajemo s osnovnim astronomskim pojmovima: imenima planeta, redom u Sunčevom sustavu, odnosom veličina i međusobnih udaljenosti. Učenici starijeg školskog uzrasta i oni koji žele saznati više, uz vodstvo će dobiti informacije o uvjetima, temperaturama i silama koje postoje na tim svemirskim tijelima.
 
Za grupni posjet izložbi OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo osigurali termin stručnog vodstva. Maksimalni broj osoba u grupi je 30. 
Cijena ulaznice za izložbu je 10 kuna po osobi.
 
Radno vrijeme:
utorak – petak: 9.00 - 17.00
subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00
ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
 
PREDAVANJA
Znanstveno-popularna predavanja o temama iz astronomije održavat će se u kino dvorani i planetariju za vrijeme trajanja akcije. Za predavanja u kino dvorani ulaz će biti slobodan, a cijena ulaznice za predavanja u planetariju je 15 kuna po osobi.
 
RADIONICE
Uz izložbu se održavaju i zanimljive edukativne radionice, u trajanju od jednog sata, na kojima se uči interaktivnim pristupom, prilagođenim uzrastu polaznika. Na radionicama se crtaju ili izrađuju modeli svemirskih tijela koje sudionici potom odnose kući ili u školu.
Radionice vodi prof. Višnja Sardelić, iskusna pedagoginja u popularizaciji znanosti.
 
Za sudjelovanje grupa na radionicama OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bismo vam osigurali termin. Maksimalni broj polaznika radionice je 30 osoba. Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna.
 
Za pojedinačni posjet izložbi i radionicama Sunčev sustav ne primamo najave! Vikendom je akcija namijenjena isključivo pojedinačnom posjetu građanstva. Dođite slobodno...
 
Termini radionica:
utorak - petak
 
1. termin: 10 – 11 sati
2. termin: 12 – 13 sati
3. termin: 15 – 16 sati
 
subotom i nedjeljom
 
1. termin: 10 – 11 sati
 
Teme radionica su:
-    izrada modela Sunca
-    izrada modela Sunčevog sustava
-    izrada Sunčevog sata
-    izrada modela planeta sa satelitima
-    izrada modela asteroida i patuljastih planeta
-    izrada zviježđa – zviježđa zodijaka
-    izrada modela Mjeseca
-    izrada površine Mjeseca-prikaz nastanka kratera
-    HR dijagram
 
Autor i voditelj akcije:
Mario Mirković
 
Najave za grupni posjet izložbi i radionicama
tel. 01/4844-050 ili 4881-626
e-mail: marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr 

povratak