TEHNIKO DO ZDRAVLJA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki, Bistra 6, 1353 Borovnica
datum početka/završetka: 03.07.2013. / 03.12.2013.
otvorenje: 3.07.2013.
radno vrijeme: utorak-petak 8 do 16 sati; subota 9 do 17 sati; nedjeljom i praznikom 10 do 18 sati
organizator: Tehniški muzej Slovenije

U srijedu, 3. srpnja 2013. u Tehniškom muzeju Slovenije biti će otvoren hrvatski dio izložbe "Tehniko do zdravlja" u kojem sudjeluje i Tehnički muzej.

U srijedu, 3. srpnja 2013. u Tehniškom muzeju Slovenije biti će otvoren hrvatski dio izložbe "Tehniko do zdravlja" u kojem sudjeluje i Tehnički muzej. To je ujedno prvi međumuzejski europski projekt od kada je Hrvatska službeno punopravna članica EU. Suradnja je posljedica izložbe "Što to tamo kuca" (http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/press/sto-to-tamo-kuca,111.html) održane u Tehničkom muzeju 2009. godine i ostvarene uz pomoć Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te stručnu pomoć prof. Ratka Magjarevića.  

Na izložbi će biti prikazana povijest elektrostimulatora srca (pacemakera) i defibrilatora, koje je za tu prigodu izabrao prof. Ratko Magjarević. Malo je poznato da su upravo hrvatski liječnici u bivšoj državi prvi pacijentu ugradili elektrostimulator srca, a znanstvenici i istraživači na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu postižu značajne rezultate u svjetskim razmjerima na području simbioze medicine i elektrotehnike.

Izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Hrvatske u Sloveniji, dr. Svjetlan Berković.

Izložba je otvorena do 3. prosinca 2013.

Više o izložbi na http://www.tms.si/index.php?e_id=438

povratak