TEKSTIL - BITAN ŽIVOTNI SUPUTNIK I MOĆNI ZAŠTITNIK

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.09.2014. / 16.09.2014.
vrijeme održavanja: prema rasporedu događanja
organizator: Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet
voditelj: Tanja Pušić prof.

Znanstveno-istraživački centar za tekstil (TSRC) Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta predstaviti će svoje istraživačke potencijale kroz niz predavanja

Znanstveno-istraživački centar za tekstil, TSRC (Textile Science Research Centre) koji od 2008. djeluje na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu ovom prigodom predstavlja istraživački potencijal i popularizira tekstilnu znanost kroz temu Tekstil - bitan životni suputnik i moćni zaštitnik. Tema će se predstaviti kroz predavanja u prijepodnevnim satima prema priloženom programu i TSRC promenadu u poslijepodnevnim satima kada će sudionici moći pogledati dio opreme kojom raspolaže TSRC na lokaciji Savska 16/zgrada 5. U okviru promenade organizirat će interesantne  prezentacijske radionice, u kojima se povezuje tradicija i suvremena tekstilna znanost.

Kontakt: tanja.pusic@ttf.hr ; 01/ 48 77 354


PROGRAM

9.00-12.45    Predavanja


9.00-9.15         O Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu -  razvojne smjernice u skladu s ERA (Europski istraživački prostor)

9.15-9.30         Napredni tekstilni materijali – ADVANCETEX, HRZZ projekt
9.30-9.45         Harry Potter – znanstvena fantastika u ormaru
9.45-10.00      SEM – big brother u znanosti
10.00-10.15    Fizika i tekstil – čarobni tonaliteti boja
10.15-10.30    Tekstil kao moćni zaštitnik
10.30-10.45    Zaštitna odjeća u akcidentnim situacijama
10.45-11.00    Moć fluorescencije u estetici i zaštiti
11.00-11.15    Mudrost termalnog manekena u inteligentnoj odjeći

Stanka uz osvježenje

11.45-12.00    Wellness – realnost i predviđanje
12.00-12.15    Obnovljive hrvatske sirovine made in Croatia
12.15-12.30    Prirodna bojila
12.30-12.45    Sredstva za pranje iz prirode
12.45-14.00    Diskusija i osvježenje
14.00-16.00    TSRC promenada, Savska 16/zgrada 9


Opširnije.....

9.00-12.45    Predavanja
 

9.00-9.15    O Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu -  razvojne smjernice u skladu s ERA (Europski istraživački prostor)
TTF je vodeća znanstveno-istraživačka institucija u području tekstilne tehnologije s tradicijom dužom od 50 godina postojanja tijekom koje su ostvareni brojni znanstveno-istraživački i tehnologijski projekti koji su rezultirali brojnim unapređenjima na području materijala i tehnoloških procesa.  Po broju patenata je TTF vodeća sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i opremljen je vrhunskom opremom najnovije generacije. Znanstveno-istraživački centar za teksti (TSRC) ima interdisciplinarnu mrežu suradnih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegove aktivnosti su usklađene s razvojnom strategijom Europskog istraživačkog prostora.
Sandra Bischof
 

9.15-9.30    Napredni tekstilni materijali – ADVANCETEX, HRZZ projekt
Razvoj naprednih tekstilnih materijala zahtijeva interdisciplinarni pristup i specifična znanja o vlaknima/materijalima, naprednim tehnologijama (uključujući biotehnologiju i nanotehnologiju). Na tekstilije se dodatno postavljaju specifični zahtjevi kao što su multifunkcionalnost, visoka učinkovitost, udobnost, bio-razgradljivost, kompatibilnost senzorske, aktuatorske i inteligentne funkcije što zahtijeva povezivanje znanstvenika iz različitih područja znanosti i umjetnosti u istraživanju i razvoju novih naprednih materijala. Razvoj materijala je prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača razvoja gospodarskog sektora jer se nalazi u gotovo svakom industrijskom sektoru i postaje imperativ 21. stoljeća.
Sandra Bischof
 

9.30-9.45    Harry Potter – znanstvena fantastika u ormaru
Ulaskom u 21. stoljeće riječ tekstil dobiva novu paradigmu. Novi materijali i suvremene tehnologije omogućile su da tradicionalni tekstil poprimi karakteristiku pametnog i/ili inteligentnog i na taj način znanstvenu fantastiku nekad, danas stvarnost, dovede u naš ormar.    
Edita Vujasinović
Marijana Pavunc

 

9.45-10.00    SEM – big brother u znanosti
Skenirajuća elektronska mikroskopija (SEM) jedna je od najčešće korištenih metoda u površinskoj karakterizaciji materijala. Osim proučavanja morfoloških karakteristika materijala, moguće je i precizno određivanje kemijskog sastava materijala u blizini njegove površine. Znanstvena istraživanja u području tekstilne tehnologije često koriste SEM tehniku kao učinkoviti alat u provjeravanju jednolikog nanošenja obrade na površinu materijala te penetracije iste unutar strukture, kao i za ispitivanje površinskog oštećenja materijala nakon različitih prethodnih metoda ispitivanja tekstila poput: testa za ispitivanje gorivosti, test otpornosti na pranje, i sl.
Zorana Kovačević
 

10.00-10.15    Fizika i tekstil – čarobni tonaliteti boja
U predavanju će biti istaknute specifičnosti međudjelovanja tekstilne površine i svjetla, što uvjetuje pojavu osjeta boje kod promatrača. Izgled boje, odnosno vizualni doživljaj parametara boje – svjetline, zasićenosti, ovisiti će o količini i smjeru pojava refleksije, apsorpcije i raspršenja, koje se odvijaju istovremeno u trenutku dolaska upadnog svjetla na površinu, a upravo o strukturi tekstilne površine ovisit će količina, smjer i udio navedenih pojava. U predavanju će se prikazati kako se navedene pojave objektivno vrednuju, te kako se metodama instrumentalnog mjerenja i objektivnog vrednovanja boje, koje se odvija u laboratoriju TSRC-a, mogu predvidjeti promjene karakteristika boje s promjenom strukturnih karakteristika površine.    
Martinia Ira Glogar
Đurđica Parac-Osterman

 

10.15-10.30    Tekstil kao moćni zaštitnik
Utjecaj napretka na području tehnike odrazio se uvelike i na procese obrade kao i istraživanja mogućnosti dobivanja tekstilnih materijala višefunkcionalnih svojstva koji nalaze svoju primjenu u zaštiti života te u različitim granama ljudske djelatnosti. Proizvode se tekstilije koje pružaju upotrebna svojstva iznad standardnih tehničkih ili estetskih svojstva modernih proizvoda. Kroz izlaganje će se prezentirati istraživanja vezana za  dobivanje tekstilnih materijala višefunkcionalnih zaštitnih svojstava.    
Sandra Flinčec Grgac
Drago Katović

 

10.30-10.45    Zaštitna odjeća u akcidentnim situacijama
Korisnici zaštitne odjeće u akcidentnim situacijama (spasioci i vatrogasci) često su osim povišenim temperaturama izloženi i djelovanju otrovnih kemikalija i plinova koji se razvijaju gorenjem. Porastom terorističkih napada i ugroza, spasioci i vatrogasci mogu biti izloženi djelovanju kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, te im je za siguran rad u takvim akcidentnim situacijama potrebna odgovarajuća zaštitna odjeća, obuća i oprema. U prezentaciji će biti prikazani odjevni sustavi za zaštitu korisnika prilikom djelovanja povišenih temperatura, kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa.    
Anica Hursa Šajatović
Zvonko Dragčević

 

10.45-11.00    Moć fluorescencije u estetici i zaštiti
Bijela se koristi kao znak čistoće i čednosti, simbolizira mnoge pojave te čini naš svijet ljepšim. Danas je nemoguće zamisliti tisuće različitih bijelih proizvoda koje krasi upravo visoka bjelina osnovana na fizikalno-kemijskoj pojavi fluorescencije. Primjenom optičkih bjelila, bezbojnih ili slabo obojenih fluorescentnih spojeva koji imaju sposobnost apsorpcije UV-A zračenja i emitiranja u plavom dijelu spektra, je relativno lako postići visoku bjelinu materijala, a može se postići i izvrsna zaštita od UV zračenja. Osim toga, fluorescentne reflektirajuće trake i fosforescentni materijali koriste se na zaštitnoj odjeći – za prsluke, treger hlače, kapute i jakne s rukavima, kombinezone, odijela i sl.    
Anita Tarbuk
Ana Marija Grancarić

 

11.00-11.15    Mudrost termalnog manekena u inteligentnoj odjeći
U predavanju će biti prikazana inteligentna odjeća za termičku zaštitu razvijena u Hrvatskoj. Kako i koliko nas inteligentna odjeća štiti od hladnoće doznat ćemo zahvaljujući mudrosti i mjernim sposobnostima termalnog manekena.      
Dubravko Rogale
Snježana Firšt Rogale

 

Stanka uz osvježenje    
 

11.45-12.00    Wellness – realnost i predviđanje
Tekstilna znanost je pronašla interes, izazov i mogućnost istraživanja u wellness konceptu kroz primjenu brojnih supstanci u proizvodnji i doradi tekstilnih materijala. Kroz predavanje će se prikazati istraživanja materijala obrađenih mikrokapsulama u prije i nakon pranja.      
Tanja Pušić
Ivo Soljačić

 

12.00-12.15    Obnovljive hrvatske sirovine made in Croatia
S ciljem podupiranja intenzivnijeg korištenja relativno brzo obnovljivih izvora sirovine za primjenu u različitim industrijama te s općim stavom veće odgovornosti prema okolini i potrebom zaštite prirodnih resursa lan, konoplja, brnistra i vuna danas ponovo postaju važni u strategiji gospodarskog razvoja. Navedene sirovine se mogu ubrojiti među strateške tekstilne sirovine u Hrvatskoj, a obnavljanje njihove proizvodnje može rezultirati primjenom u tekstilnoj industriji (odjeća i/ili tehnički tekstil) ili drugih industrijama (prehrambena ili medicina).    
Ružica Brunšek
Maja Andrassy
Jasminka Butorac

 

12.15-12.30    Prirodna bojila
Svijest o važnosti ekologije i očuvanju baštine u području tekstilstva svakako je povezana s primjenom prirodnih bojila. Međutim, bez obzira na bogatstvo tradicije, ljepotu tonova, pozitivan učinak na zdravlje, prirodna tekstilna bojila se još uvijek „bore“ za svoje mjesto. Važno je naglasiti da se danas prirodna bojila dobivaju iz otpadnih ili iz obnovljivih izvora i svakako predstavljaju veliki ekonomsko-turistički i humano-ekološki doprinos u području tekstila

Ana Sutlović
Đurđica Parac Osterman

 

12.30-12.45    Sredstva za pranje iz prirode
Da li plodovi drveća Sapindus Mukorossi koji obiluju saponinima mogu biti kvalitetno sredstvo za pranje u širokoj primjeni? Da li ovo idealno sredstvo po načelima „zelene kemije“ ispunjava očekivanja korisnika? Koliki interes znanstvenika pobuđuje i ima li prostora za interdisciplinarna istraživanja?

Tihana Dekanić
Tanja Pušić
Ivo Soljačić

12.45-14.00    Diskusija i osvježenje    
 

14.00-16.00    TSRC promenada, Savska 16/zgrada 9
Predstavljanje znanstveno-istraživačke opreme i prezentacijske radionice.

povratak