Teleskop od milijardu dolara

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 06.10.2010. / 06.10.2010.
vrijeme održavanja: 18.00
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Ante Radonić

Prof dr. Željko Ivezić 6. listopada 2010. u Tehničkom muzeju održati će predavanje na temu izrade velikog teleskopa koji će omogućiti sinoptički pregled neba

U srijedu, 6. listopada 2010. u 18 sati, u kino-dvorani Tehničkog muzeja, održati će se znanstveno popularna tribina za građanstvo na temu Zašto i kako potrošiti milijardu dolara na teleskop?
 
Astronomska kozmološka mjerenja tokom posljednjeg desetljeća ukazala su na veliku zagonetku. Svemir se ubrzano širi umjesto da usporava prema očekivanjima standardne fizike. Budući da fizika ne nudi teorijsko objašnjenje za to ubrzanje, ubrzano širenje fenomenološki se opisuje postuliranjem misterioznog fluida nazvanog tamna energija. Uz traženje planeta sličnih Zemlji oko drugih zvijezda, proučavanje tamne energije je vodeći prioritet moderne astrofizike. Nakon kratkog opisa mjerenja koja se dovela do zagonetke tamne energije, prof. Ivezić opisati će novi program iz SAD-a, nazvan Large Synoptic Survey Telescope (LSST www.lsst.org) ili Veliki teleskop za sinoptički pregled neba. U LSST će se uložiti oko milijardu US dolara sa ciljem preciznog mjerenja svojstava tamne energije, mjerenja strukture Mliječnog puta, te potrage za kozmičkim eksplozijama i opasnim asteroidima. Tehnički detalji izrade teleskopa sa 8-metarskim zrcalom, kamere sa 3200 Mpix, te sofisticiranog sistema za obradu podataka će također biti diskutirani tijekom predavanja.
 
Predavač prof. dr. Željko Ivezić, znanstveni direktor projekta Large Sinoptyc Survey te predavač na University of Washington, Department of Astronomy i Sveučilište u Zagrebu.
Željko Ivezić u Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a zatim je na zagrebačkom sveučilištu diplomirao strojarstvo (1990.) i fiziku (1991.). Nakon toga odlazi na postdiplomski studij u SAD gdje 1995. godine doktorira fiziku na Sveučilištu Kentucky. Nakon postdoktorata na Sveučilištu Princeton, od 2003. godine radi na Sveučilištu Washington gdje je redovni profesor astrofizike i znanstveni direktor LSST projekta. Trenutno je gost profesor na Prirodoslovnom Fakultetu i Opservatoriju Hvar Geodetskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u programu sufinanciranom od strane hrvatske Nacionalne Zaklade za Znanost. Treba naglasiti i činjenicu da je prof. dr. Ivezić drugi najcitiraniji hrvatski znanstvenik.
 
Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni muzeja u radno vrijeme.
 
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

povratak