TJEDAN EUROPE U HRVATSKIM MUZEJIMA - EGKB 2018.

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 08.05.2018. / 13.05.2018.
vrijeme održavanja: u radno vrijeme muzeja
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
voditelj: Marijo Zrna

U Tjednu Europe besplatno razgledajte i Tehnički muzej Nikola Tesla

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

Pozivamo vas da u Tjednu Europe, od 7. - 13. svibnja 2018. besplatno prošećete i pogledate blago u 6 zagrebačkih muzeja:

Tehnički muzej Nikola Tesla - 8. do 13.5. (besplatan ulaz odnosi se samo na pojedinačni posjet zbirkama muzeja i ne uključuje sudjelovanje na radionicama)

Museum of Contemporary Art, Zagreb - 8. do 11.5.

MUO - Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts - 9. do 11.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja)

Croatian Museum of Naïve Art - 7. do 13.5.

Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ - 8. do 13.5.

Dražen Petrović Basketball Hall (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja) - 7. do 13.5.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, je prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine, izjavio: „Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.”

Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama, upravo zato tijekom 2018. slavimo raznoliku kulturnu baštinu - na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Tijekom Europske godine kulturne baštine pridružili smo se Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje djeluje kao koordinacijsko tijelo u Hrvatskoj, koje će organizirat i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050; marijo.zrna@tmnt.hr

povratak