TKO JE TO IZUMIO

OSTALO

datum početka/završetka: 22.03.2013. / 22.03.2013.
Organizator: Tehnički muzej

 

Na premijeri predstave „Tko je to izumio“ u Tehničkom muzeju 22. ožujka 2013. saznajte što su sve napravili hrvatski izumitelji

 

U petak 22. ožujka 2013. s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Tehničkoga muzeja u Zagrebu održat će se premijera predstave «Tko je to izumio»u produkciji Teatra Tirena, prema tekstu Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković.

«Tko je to izumio» gledateljima otkriva dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv. Termos boca i apaurin samo su neke od ideja za koje nismo ni svjesni da potječu iz naše zemlje. Između ostalog, otkriva se i tko je pravi izumitelj cepelina, što je sve još Penkala izumio osim mehaničke olovke.

 Kroz priču o hrvatskim izumima vode vas Ruđer i Slavoljuba, dječak i djevojčica koji uče za test u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za učenje o izumima, no nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. Tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je i izradio. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih tehničkih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteča brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci. Hoće li Slavoljuba uspjeti sve to naučiti ili se baš i neće proslaviti na testu?

Slavoljubu i Ruđera utjelovljuju glumci Sanja Milardović i Petar Cvirn. Uz autoricu teksta i redateljicu, ostatak autorskog tima čine i skladatelj Darko Horvat te kostimografkinja Petra Dančević. Plakat je dizajnirala Lana Hudina, dizajnerica poznata po seriji suvenira s crtežima hrvatskih izumitelja i njihovih izuma.

Teatar Tirena postoji već petnaest godina i fokusiran je na rad s djecom i mladima. Predstava je edukativnoga karaktera te je prvenstveno namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Nakon premijere predstava će igrati i na Burzi nezavisnih kazališta u subotu 13. travnja. Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejom i uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.

Na premijeru se ulazi isključivo uz pozivnicu, a za iste možete kontaktirati e-mail nina@tirena.hr

povratak