UPOZNAJTE SKRIVENU DRVENU KONSTRUKCIJU IZLOŽBENE HALE TEHNIČKOG MUZEJA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 04.10.2013. / 04.10.2013.
vrijeme održavanja: 14 sati
organizator: Tehnički muzej

U petak 4. listopada  u 14 sati, na Danima europske baštine, uz stručno vodstvo upoznajte jedinstvenu arhitekturu i gradnju Tehničkog muzeja 

Malobrojni znaju da je cjelokupna konstrukcija velike izložbene hale Tehničkog muzeja u Zagrebu iz 1948/49. izvedena kao drvena konstrukcija te predstavlja primjer najvećeg dosega tadašnjeg projektiranja drvom na velikim rasponima (rane godine dvadesetog stoljeća) i primjer sačuvane europske graditeljske baštine građenja drvom.

Zgrade Tehničkog muzeja zaštićeno su kulturno dobro i sanacija izložbene hale A se obavlja pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodeGrada Zagreba

Izložbena hala A oblika je isječka kružnog vijenca raspona (85m x 40 m). Zbog potreba radova na sanaciji pročelja u vremenu od 2010-2013. djelatnici s Katedre za drvene konstrukcije Građevinskog fakulteta iz Zagreba (prof. Vlatka Rajčić i asistenti Dean Čizmar i Mislav Stepinac) radili su na snimanju, projektu i nadzoru sanacije.

Koncept tadašnjeg projektiranja arhitekta Marijana Haberlea i vrlo zanimljive segmente drvene konstrukcije i cjelokupnog rada na sanaciji drvene konstrukcije možete uz stručno vodstvo asistenta Mislava Stepinca pogledati u petak 4. listopada  u 14 sati na Danima europske baštine u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Ulaz je slobodan, a besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni Tehničkog muzeja.

povratak