VAMA NA USLUZI: UMJETNOST I SVIJET RADA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 27.03.2014. / 02.11.2014.
radno vrijeme: utorak–petak: 9 – 17; subota–nedjelja: 9 – 13; ponedjeljkom zatvoreno
cijena ulaznice: 15 kn

Nakon uspješnih prezentacija u Beču i Steyru, izložba VAMA NA USLUZI: UMJETNOSTI I SVIJET RADA dolazi u Tehnički muzej u Zagrebu

Nakon uspješnih prezentacija u Beču i Steyru, izložba VAMA NA USLUZI: UMJETNOSTI I SVIJET RADA dolazi u Tehnički muzej u Zagrebu! Kao inicijativa Tehničkog muzeja Beč i Zaklade ERSTE, izložba otvara nov prostor umjetničkog diskursa, uspostavlja dijalog između tehnologije i umjetnosti te analizira različite aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u Centralnoj i Istočnoj Europi. Umjetnički radovi na izložbi prikazuju različite pristupe ubrzanoj transformaciji procesa rada, s naglaskom na utjecaj mehanizacije i automatizacije na naše živote. Izložba problematizira mogućnosti i rizike koje donose postojeći oblici rada.

Umjesto postavljanja izložbe u zasebnu izložbenu dvoranu, umjetnički radovi postavljeni su kao intervencije u stalni postav Muzeja, čine se posjetitelji suočavaju s perspektivama neuobičajenim za muzej tehnike.

Crveni stolci prekriveni materijalom od reciklirane radne odjeće i naljepnice na podu koje je dizajnirao Walking Chair Design Studio vode posjetitelje od izloška do izloška i povezuju muzejske odjele.

Izložba će biti otvorena od 27. ožujka do 2. studenog 2014. godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Na otvorenju će se održati performans moldavskog umjetnika Pavela Braile, kojim će daktilografi, pozvani da sinkrono pišu na pisaćim strojevima, odati počast pisaćem stroju. Taj performans izveden je na otvaranju izložbe u Austriji, a videorad “U počast pisaćem stroju: otisci tintne vrpce” nagrađen je 2013. Celeste Prize nagradom u kategoriji animacije i videa.

 

Pavel Braila,Anna Jermolaewa, Daniel Knorr iUlrike Lienbacher pozvani su da naprave nove umjetničke radove na temu rada za izvornu koncepciju izložbe u Tehničkom muzeju u Beču, odnosno da interveniraju u dijelove stalnog postava, a videoradovi Haruna Farockija,Adriana Pacija iAnne Tallentire upotpunjuju pogled na temu.

Umjetnici postavljaju ciljana pitanja o društvu rada: kako se rad mijenja? Kada je povlastica, a kada opterećenje? Što znači automatizacija radnog procesa? Jesu li današnje društvo znanja i ekonomija uslužnih djelatnosti budućnost našega radnog vijeka? Što znači biti fleksibilan i mobilan? Kako rad i nezaposlenost utječu na to kako se doživljavamo?

“Ova nam je izložba dala priliku da pozovemo umjetnike da naprave nova umjetnička djela. S jedne strane, umjetnički se radovi na ovoj izložbi bave aktualnim društveno-političkim pitanjima, kao što su fleksibilnost tržišta rada i migracija radne snage. S druge strane, oni istražuju razlike između radnih procesa koji zahtijevaju znanje i visoku tehnologiju i radno intenzivnih djelatnosti kao što su uslužne djelatnosti. Međuovisnost između austrijskog tržišta rada i tržišta rada Centralne i Istočne Europe ovdje također igra ulogu”, kaže Christiane Erharter, jedna od kustosica izložbe.

Ulaznica za stalni postav Muzeja vrijedi i za izložbu jer je riječ o intervencijama u stalni postav.

cijena: 15 kn

Projektni tim / Technisches Museum Wien: Elisabeth Limbeck-Lilienau, Christine Lixl, Roswitha Muttenthaler

Kustosice: Silvia Eiblmayr (kustosica i članica umjetničkog savjeta “Kontakt. The Art Collection of Erste Group i ERSTE Foundation“) i Christiane Erharter (kustosica Programa Kultura, Zaklada ERSTE)

Projektni tim Tehničkog muzeja: Markita Franulić, Julija Gracin

Dodatne informacije: http://tehnicki-muzej.hr/, http://tehnickimuzej.wordpress.com; 

http://tehnicki-muzej.hr/hr/press/vama-na-usluzi-umjetnost-i-svijet-rada,181.html

 

Kontakti za medije:

Markita Franulić

ravnateljica Tehničkog muzeja

Savska cesta 18, 10000 Zagreb

Tel. + 385 1 4881-615, 098 719 877

markita.franulic@tehnicki-muzej.hr

 

Andreea Gurau

Zaklada ERSTE, Odjel komunikacija

Tel. +43 664 8 425 425

andreea.gurau@erstestiftung.org

 

Danijela Stanojević

zaklada.erste@gmail.com

Tel. + 385 91 768 1815

povratak