VARLJIVA STVARNOST

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 02.10.2008. / 02.11.2008.
otvorenje: 19.00
radno vrijeme: utorak – petak 9-17; subotom i nedjeljom 9 – 13; ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
cijena ulaznice: 10 kn
podatak o vodstvu: prema dogovoru
autor stručne koncepcije: Irena Sertić
autor likovnog postava: Irena Sertić
organizator: HEUREKA Dječji muzej u osnivanju; Tehnički muzej

Izložba Varljiva stvarnost u potpunosti je prilagođena mlađim uzrastima te kroz različite teme iz područja psihologije ali i umjetnosti, uz pomoć slika, instalacija, interaktivnih izložaka, videa, predmeta iz zbirke Tehničkog muzeja te zbirke Heureke, nudi jedinstvenu multidisciplinarnu mogućnost istraživanja svijeta percepcije u kojem često nastaju varke ili iluzije.

Nudeći posjetiteljima svojevrsno putovanje kroz svijet u kojem ništa nije onakvo kakvim se čini, izložba istražuje umjetnost i znanost percepcije od davnih dana do danas. Kombinirajući različita sredstva prezentiranja sadržaja, izložba se igra s percepcijom posjetitelja i otkriva im složen proces  kojim upoznajemo objektivnu stvarnost – prepozanjemo predmete i pojave oko nas. Posjetitelji dobivaju priliku da istražuju stvari i njihova svojstva i svoje opažanje tih stvari koje im otkriva da pojave mogu biti i krivo percipirane, često vrlo zbunjujuće, čime nastaju perceptivne varke.
Na izložbi se  mogu naći slike koje na neobičan način iskrivljavaju percepciju – slike na kojima oblici već i jednostavnim pokretima očiju ili glave promatrača, izgledaju kao da se miču, linije iskrivljavaju, boje mijenjaju i na kojima se pojavljuju potpuno nove percepcije, ovisno o kontekstu u kojem ih se promatra.
Izložba prikazuje različite vrste iluzija. One  mogu biti iznenađujuće, mogu biti zavodljive i neodoljive kao što su to iluzije koje nastaju kao posljedica manipulacije medija, reklamne i modne industrije, mogu biti i opasne. Ali bez obzira na njihove vrste i karakter, sve one prezentirane su tako da potiču na razmišljanje te stavljaju posjetitelje pred zadatak traženja odgovora na pitanja:
Može li komad voska otkriti kako spoznajemo stvarnost? Da li je moguće da ljudi rastuismanjujuse? Štonassnoviučeoprirodiiluzija? Možemo li vjerovati svojim očima? Da li je istina subjektivna ili je objektivna - sačinjena od činjenica koje su neovisne od pojedinca? Da li je moguće da stvari onakve kakve opažamo uopće ne postoje? Kakva je onda stvarno stvarnost? Da li ona uopće postoji? Ili je sav svijet samo iluzija?
Izložba je osmišljena i razrađena tako da kroz dizajn  prostora i izložaka potiče znatiželju posjetitelja i istraživanje sadržaja izložbe. Ona ujedno promovira rad budućeg Dječjeg muzeja Heureka (prvog dječjeg muzeja u Zagrebu i Hrvatskoj) kao suvremenog multimedijskog interaktivnog kulturnog i obiteljskog centra u kojem će djeca rado provoditi slobodno vrijeme u kvalitetnim edukativnim i kulturnim sadržajima

povratak