ZARONITE S NAMA U PRAVOJ PODMORNICI

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.04.2017. / 23.04.2017.
vrijeme održavanja: prema rasporedu
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Marijo Zrna

Od utorka 18. travnja do nedjelje 23. travnja 2017. otvaramo za razgled našu podmornicu  

Od utorka 18. travnja do nedjelje 23. travnja 2017. posjetiteljima Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ ponovno se pruža nesvakidašnja prilika razgleda unutrašnjosti svjetskog rariteta, originalne podmornice iz Drugoga svjetskog rata.

Vrijeme trajanja akcije razgledavanja podmornice:

od utorka 18. travnja do petka 21. travnja u vremenu od 10 do 14 sati

u subotu 22 i nedjelju 23. travnja od 10 do 13 sati

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja. Cijena pojedinačne ulaznice za ulaz u podmornicu je 20 kn bez obzira na uzrast djece, a podrazumijeva i razgledavanje stalnog postava Muzeja.

Zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika u programu je ograničen te molimo posjetitelje za razumijevanje. Ulazak u podmornicu na vlastitu je odgovornost.

Ulaz u podmornicu iziskuje i neke posebne uvjete. Molimo da vodite računa da odjenete hlače i obujete prikladne cipele (bez potpetica) ili tenisice.

Vodite računa i o činjenici da je otvor kroz koji se ulazi u podmornicu promjera svega 55 cm, tako da ne bi zbog obujma struka ostali zaglavljeni u otvoru (najveći preporučeni opseg struka je 172 cm). Ukoliko imate reumatskih tegoba molimo razmislite jeste li dovoljno gipki za ovaj pothvat.

Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti...

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, najveći je, najteži i posjetiteljima najatraktivniji izložak Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“.

S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.

Izgrađena je 1943. u Italiji, a cijeli svoj radni vijek obavljala je u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.

P 901, bivša CB 20 (u talijanskom originalu "Costiero tipo B"), smještena je u velikoj dvorani odjela Prometna sredstva gdje je dopremljena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time je pošteđena negativnih utjecaja okoliša, te je izbjegla sudbinu drugih plovnih objekata iz hrvatske pomorske povijesti koji nisu preživjeli djelovanje morske vode, soli, kiše i vjetra, te su izgubljeni za nove generacije. Podmornica je prije šest godina u potpunosti restaurirana.

Želimo svima mirno more...

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb; 01/4844-050

marijo.zrna@tmnt.hr

povratak