ŽENSKA RADNIČKA PRAVA I PROBLEM REVOLUCIONARNOG SUBJEKTA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 17.10.2014. / 17.10.2014.
vrijeme održavanja: 18.30
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Markita Franulić

Ankica Čakardić održati će u petak 17. listopada u 18.30 sati posljednje predavanje u nizu tematskih predavanja uz izložbu Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada

Kao posljednje u nizu tematskih predavanja uz izložbu Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada,  koju je Tehnički muzej ostvario u suradnji s Erste fundacijom i Tehničkim muzejom iz Beča, najavljujemo predavanje Ankice Čakardić "Ženska radnička prava i problem revolucionarnog subjekta".

Predavanje će se održati u petak 17. listopada u 18.30, Tehnički muzej, kinodvorana.
Feminističke su teorije uvelike pridonijele rasvjetljavanju odnosa moći u društvu i važan su segment prakse otpora pritiscima i marginalizacijama.

Žene još uvijek spadaju u paradigmatski primjer podčinjenih i marginaliziranih skupina. U današnjem tzv. društvu znanja nezaposleni su u sličnom položaju podčinjenosti, što se donekle može objasniti feminističkim kritičko-teorijskim aparatom.

Izložba umjetničkih intervencija u stalnom postavu Tehničkog muzeja Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada problematizira odnos tehnike, društva znanja i svijeta rada.
Nove okolnosti koje nastaju razvojem tehnologije i u kojima se organizacija rada i poslova mijenja i dalje su unutar patrijarhalne i kapitalističke ekonomije.
Feminističke teorije i prakse značajan su alat u težnji za pravednijim društvom.

Iz sažetka Ankice Čakardić:
Predavanje će otvoriti temu socijalnog, ekonomskog i radnog položaja žena u kapitalističkom društvu. Osnovni problem kojim ćemo pokušati zaokružiti cjelinu predavanja adresira pitanje zašto su žene (historijski) dvostruko opresirane? Bit će riječi o povezivanju historijsko-materijalističke analize položaja žena i pregleda feminističkih praksi otpora koje će nas uputiti u problematiku ženskih radnih i socijalnih prava, u lokalnom i svjetskom kontekstu. Razgovarat ćemo o patrijarhalnoj i kapitalističkoj političkoj ekonomici, kritici identitarne teorije, problemu revolucionarnog subjekta, AFŽ-u i intersekciji spola i klase.

Ankica Čakardić:
Doktorirala je na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje od 2010. radi kao docentica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju ostvarujući interese za socijalnu filozofiju, političku filozofiju, filozofiju roda i filozofiju kulture. Od 2007. do 2010. predavala je na Kulturalnim studijima Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje je bila predstojnica Katedre za kulturnu teoriju i diskursne studije. Od 2006. predaje u Centru za ženske studije, a od 2011. u njemu vodi obrazovni program. U Centru za mirovne studije predaje od 2005. Uredila je dvije knjige, znanstvene i stručne članke te eseje. Prijevode objavljuje u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Članica je organizacija Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Feministički front (Femfront) te Ženska fronta za radna i socijalna prava.

Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18

tel. 48 44 050; info@tehnicki-muzej.hr
www.tehnicki-muzej.hr
https://www.facebook.com/pages/Tehni%C4%8Dki-muzej/335802459827986

povratak