odaberite godinu:

60. OBLJETNICA OSNUTKA TEHNIČKOG MUZEJA

31.12.2014

Povodom šezdesete obljetnice osnutka Tehničkog muzeja možete razgledati i prigodnu izložbu

60. obljetnica osnutka Tehničkog muzeja

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

datum početka/završetka: 20.12.2014. / 1.2.2015.

radno vrijeme: utorak – petak 9 – 17 sati; subotom i nedjeljom 9 – 13 sati; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno

autor stručne koncepcije: Krešimir Bašić

koautor: Željko Staklarević

stručne suradnice: Vesna Dakić i Kristina Kalanj

koordinacija: Markita Franulić

autori likovnog postava: Krešimir Bašić i Željko Staklarević

organizator: Tehnički muzej

Povodom šezdesete obljetnice osnutka Tehničkog muzeja možete razgledati i prigodnu izložbu.

Cilj izložbe je na stručan i popularan način upoznati posjetitelje svih uzrasta s poviješću Tehničkog muzeja, odnosno napraviti kratak pregled djelovanja Tehničkog muzeja u proteklih šezdeset godina.

Izložba kronološki prati rad Tehničkog muzeja uz naglasak na sam početak djelovanja za javnost. Tako je istaknut sam čin osnutka Muzeja, tri značajne osobe vezane za početak rada Tehničkog muzeja (arhitekt Marijan Haberle, pokretač osnutka i koncepcije Božo Težak i prvi ravnatelj Predrag Grdenić), kao i zgrada Muzeja kao jedinstveno kulturno dobro arhitekture u drvu.

Prikazane su dvije različite koncepcije Tehničkog muzeja: koncepcija Predraga Grdenića koja je tipično muzeološka i koncepcija profesora Težaka koja je znatno opsežnija te nadilazi okvire muzeja u strogo muzeološkom smislu.

Na izložbi su prikazani prvi prikupljeni predmeti i predmeti iz nekoliko zbirki koje nisu predstavljene javnosti u stalnom postavu Muzeja. Multimedijski sadržaji na izložbi prezentiraju povijesni razvoj programa Tehničkog muzeja od prvih dana kada je Muzej otvoren za javnost do današnjih dana.U konceptualnom smislu izložbeni prostor je čitav prostor stalnoga postava, a prostor na katu gdje se formalno nalazi početak izložbe samo je uvod u izložbu. Izložba ujedno znači početak opsežnijeg istraživanja povijesti Tehničkog muzeja.

Tehnički muzej, Zagreb, Savska 18.

tel. 01/4844-050

marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr

 

povratak