odaberite godinu:

Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog

02.10.2013

 Poštovani,

pozivamo vas na otvorenje izložbe  Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenogu srijedu, 2. listopada 2013. u 19 sati u Tehničkom muzeju.

Organizatori izložbe su:  TINA – Turska zaklada za podvodnu arheologiju i Tehnički muzej, Zagreb

Pokrovitelj izložbe:     Veleposlanstvo Republike Turske u Hrvatskoj

Autori izložbe: Ali Riza Işipek, Turska zaklada za podvodnu arheologiju i

                                   Tea Perinčić,  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

O izložbi:

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa (1513.) UNESCO je 2013. godinu proglasio Godinom Piri Reisa. Tom prigodom za grad Zagreb TINA – Turska zaklada za podvodnu arheologiju i Tehnički muzej u Zagrebu organiziraju izložbu Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog na kojoj će se predstaviti najvažniji radovi slavnoga kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice nastanka prve Pirijeve karte svijeta iz 1513. godine. Hrvatska je odabrana za domaćina ove izložbe zbog postojanja brojnih karata luka hrvatskih gradova i otoka u Pirijevoj slavnoj knjizi Kitab-ı Bahriye (Knjiga navigacije) iz 1521. godine.

Pirijev praktični plovidbeni, ali i umjetnički rukopis Kitab-ı Bahriye nazivali su "najvećom geografskom otomanskom zbirkom svoga vremena". Kopije rukopisa čuvaju se u nekoliko knjižnica u Istanbulu i širom svijeta. Osim obilja podataka o Sredozemlju, gradovima i zemljama na njegovim obalama, knjiga pruža i vrlo precizne podatke o pomorstvu i navigaciji toga vremena.

Okosnicu izložbe čine replike portolana (višebojne pomorske karte crtane rukom na pergamenu ili koži) istočno-jadranskih luka iz Kitab-ı Bahriye. Osim toga, izložba uključuje repliku Piri Reisove karte svijeta iz 1513. (koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju Ameriku te je nastala i na osnovu karata Kristofora Kolumba) i reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog).

Na izložbi će biti predstavljene i dvije karte hrvatskih luka, navigacijski instrumenti iz 16. stoljeća, replike Kitab-ı Bahriye, grafike hrvatske obale, portreti Sulejmana Veličanstvenog i Pirija Reisa, kao i druga djela povijesne i umjetničke vrijednosti vezana uz kartografiju i armadu Osmanskog Carstva 16. stoljeća.

Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj, a sponzorira ju zrakoplovna kompanija Turkish Airlines. Autori izložbe su Ali Riza Işipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Nakon gostovanja u Rijeci (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Poreču (Zavičajni muzej Poreštine) i Zagrebu (Tehnički muzej, 02.10. – 10.11.2013.), izložba će biti predstavljena i u Dubrovniku (Etnografski muzej, 15.11.-30.12.2013.).

Svečano otvorenje izložbe Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog u Tehničkom muzeju u Zagrebu bit će 2. listopada 2013. s početkom u 19.00 sati, a izložbu će otvoriti Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, Nj.E. Burak Özügergin.

Izložba će u Tehničkom muzeju u Zagrebu biti otvorena do 10. studenog 2013.

Odnosi s javnošću

Miljenko Paunović

povratak