Gotovinska pozajmica

Gotovinska pozajmica

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je gotovinska pozajmica

Gotovinska pozajmica i brzi zajam mogu se dati privatnoj osobi kao osobni zajam ili poduzeću kao poslovni zajam. Gotovinska pozajmica je onaj u kojem se kamata evidentira kao zarađena pri naplati. Uobičajeno, prihod od kamata obračunava se na zajmove, budući da se pretpostavlja redovna isplata glavnice i kamata. Međutim, u slučaju nenaplativih kredita (ili kredita koji su pokvareni), nastavak plaćanja je sumnjiv. Brzi zajam na bazi gotovine su nenaplativi zajmovi, a prihodi od kamata mogu se evidentirati samo kada su sredstva stvarno primljena.

U pravilu se smatra da su zajmovi pokvareni kada nisu u kašnjenju 90 dana, što znači da zajmoprimac nije izvršio nikakvu planiranu otplatu glavnice ili kamate barem u tom razdoblju. Različite se definicije mogu primijeniti na potrošačke kredite, stambene hipotekarne kredite i drugu osiguranu imovinu. Krediti često kasne jer je dužnik pao u teškim vremenima ili je ostao bez novca te ne može nastaviti s plaćanjem. Banke obično smatraju zajmove na gotovini lošim dugom jer je malo vjerojatno da će ih moći naplatiti. Iz tog razloga, nenaplativi krediti mogu predstavljati veliki problem za banku. Kada banka ima mnogo zajmova na bazi gotovine u svojoj evidenciji, njezina cijena dionica može patiti. Nenaplativi krediti mogu uzrokovati gubitak banke, a mogu značiti i da banka ima manje novca na raspolaganju za kreditiranje drugih klijenata.

Kako funkcionira gotovinska pozajmica

U teoriji ostaje moguće da dužnik ponovno može početi plaćati nenaplativi zajam, no u praksi se to rijetko događa, a banke moraju smisliti drugi način naplate kada je tu gotovinska pozajmica. Način na koji banka pristupa naplati kredita na gotovini ovisit će o tome je li kredit osiguran ili nije. Ako je nenaplativi zajam osiguran imovinom, poput automobila ili kuće, banka može pokušati nadoknaditi neke svoje gubitke ovrhom ili ponovnim posjedom predmetne imovine.

Druga mogućnost koju banke imaju pri rješavanju kredita na gotovinskoj osnovi je da ih prodaju agencijama za naplatu ili ulagačima. To se obično radi s kreditima temeljenim na gotovini koji nisu osigurani imovinom koja se može vratiti u posjed ili oduzeti. Banka može prodati nenaplative zajmove po sniženoj cijeni agenciji za naplatu, koja tada postaje vlasnik tog duga i može pokušati naplatiti, možda namirom s dužnikom u iznosu manjem od iznosa duga. Međutim, banka također može uspostaviti partnerstvo s agencijom za naplatu koja joj može pomoći u plaćanju zajmova na gotovinskoj osnovi u zamjenu za postotak svih sredstava pribavljenih time kada je u pitanju gotovinska pozajmica.

Gotovinska pozajmica i njene loše strane

Cijena zajma za novčani tijek: Budući da zajmodavci u novčanom toku ne provjeravaju zajmoprimce na isti način kao tradicionalni zajmodavci, gotovinska pozajmica koju daju obično su rizičnija ulaganja. Kako bi to nadoknadili, naplaćuju veće kamate i druge naknade.

Bloomberg Businessweek je otkrio da je prosječna godišnja postotna stopa kredita za novčane tokove od zajmodavca novčanog toka OnDeck bila 54%, znatno više od 7 – 9% koje naplaćuju banke i 10 – 20% od uglednih mikrokredita. Dvadeset i jedan od OnDeck zajmova imao je GRA-ove veće od 100%, a najveći je bio 134%.

Rano plaćanje ovih kredita ako to možete učiniti ne pomaže; mnogi od njih to ne dopuštaju ili nameću visoke kazne za unaprijed plaćanje kada je u pitanju gotovinska pozajmica. Ne samo da su kamatne stope na kredite za novčane tokove visoke, već većina njih također dolazi s visokim naknadama. Većina zajmodavaca novčanog toka naplaćuje naknadu za pokretanje u iznosu od oko 2, 5% iznosa koji posuđujete za obradu zajma. Obično će se također naplatiti znatni troškovi za zakašnjela plaćanja ili ako na vašem računu nema dovoljno sredstava za pokrivanje zakazanog plaćanja.

Tagovi:

Više članaka

Najbolje platforme za brze zajmove

Najbolje platforme za brze zajmove

Odabir najbolje platforme za brze zajmove može biti izazovan zadatak zbog velikog broja dostupnih opcija na tržištu. Svaka platforma nudi različite uvjete, kamatne stope i pogodnosti, stoga je važno p

Prednosti i nedostaci hitnih pozajmica

Prednosti i nedostaci hitnih pozajmica

U trenutku kada se suočimo s neočekivanim financijskim krizama, hitne pozajmice često se pojavljuju kao spas u zadnji čas. Ove vrste pozajmica nude brz i jednostavan način za dobivanje potrebnog novca