Kako izgleda porod

Kako izgleda porod

Kako izgleda porod može se razlikovati kod svake žene

Trudnoća je većini žena vrlo lijepo iskustvo i uživaju u tim trenutcima, no kako se približava vrijeme poroda obično se kreću javljati svakojaki osjećaji, pa čak i strah u nekom obliku, posebice kod prvorotkinja. Žene koje prvi puta idu rađati ne znaju još kako sve stvari kad je porod u pitanju funkcioraju pa često kreću u potragu za time kako izgleda porod. I iako su žene te koje dijete trebaju roditi, kako izgleda porod ne zanima samo njih već to često zanima i buduće očeve, posebice one koji namjeravaju prisustvovati porodu svog djeteta. Porod može biti prirodni, odnosno vaginalni ili pak može biti putem carskog reza. Vrsta poroda ovisi o tome kako je dijete okrenuto te ima li kakvih indikacija zašto bi se određena vrsta poroda preporučila i izvela. Važno je naglasiti da se porođaj razlikuje od žene do žene. Čak i žene koje su više puta rađale nemaju jednaka iskustva sa svakim porodom.

Kako izgleda porod prirodnim putem

Većina žena, ukoliko nema dodatnih komplikacija, rađa prirodnim putem. Kotrakcije koje su česte i u redovnim intervalima uz neke popratne simptome naslućuju početak poroda, No, kako izgleda porod prirodnim putem kada se pojave simptomi? Prirodni porod dijeli se na tri faze, od kojih je prva faza najdulja i može potrajati poprilično dugo, posebice kod prvorotkinja. Ta faza dolazi kraju kada se grlić otvori do 10 cm, a tome prethode smekšavanje grlića maternice i umjereni trudovi koji se javljaju u relativno dugim razmacima, javlja se potencijalno pucanje vodenjaka te se kreće osjećati kako se beba spušta što će popratiti češći trudovi kako se druga faza približava. U drugoj fazi je potpuno otvoren grlić maternice, trudovi su ponešto rjeđi te rodilja postaje spremna za takozvano tiskanje te ova faza završava rođenjem bebe. U trećoj fazi prirodnog poroda izbacuje se posteljica iz tijela i time završava porod. To je ukratko kako izgleda porod prirodnim putem, no duljina svake faze može se razlikovati od trudnoće do trudnoće.

Kako izgleda porod putem carskog reza

Svaka trudnoća razlikuje se te su okolnosti pod kojima se bebe rađaju specifične. Carski rez najčešće se vrši u slučajevima kada prirodni porod za trudnicu može biti rizičan, no kako izgleda porod putem carskog reza? Carski rez je zapravo ozbiljna operacija koja iziskuje pripreme prije tog zahvata. Potrebno je napraviti pretrage koje prethode operacijama jer se dobiva lokalna anestezija koja umrtvi donji dio tijela te je rodilja budna tijekom zahvata. Sam zahvat obično traje do sat vremena, a kako izgleda porod putem carskog reza je sljedeći – pri vrhu zdjelične kosti, odnosno, donjem djelu trbuha radi se horizontalni rez, nakon čega dolazi još jedan vertikalni rez na zidu maternice preko kojeg beba izlazi. Osim bebe, na taj način miče se i posteljica. Rez je kasnije šivan razgradivim koncem. Nakon zahvata oporavak od poroda je dulji nego je to slučaj kod prirodnog puta te zahtijeva veći nadzor medicinskog osoblja, no kao i kod poroda prirodnim putem, razlikuje se od rodilje do rodilje.

Tagovi:

Više članaka