Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja?

Kada dođe lijepo proljetno vrijeme, mnogi ljudi se upitite prema svojoj najbližoj šumi, ili pak odu na jednodnevni izlet u predivnu prirodu kako bi se malo odmorili i napunili svoje baterije. No, proljeće ne nosi sa sobom samo zelenilo i cvatove, već ujedno i razne insekte i nametnike, uključujući poznate krpelje. Krpelji su nametnici iz skupine člankonožaca iz reda Acarina koji su najčešći i najaktivniji tokom razdoblja svibnja i lipnja. Ukoliko se oni ne uklone na vrijeme, mogu prouzročitin razne ozibljne probleme i bolesti poput LYme borelioze te čak i upalu mozga. Stoga je veoma bitno kada se vraćate prema domu da napravite kratku provjeru vašeg tijela te posebnu pozornost obratite na mjesta koju su vlažna jer krpelji vole vlažna mjesta. Ukoliko primjetite jednog odmah ga morate izvaditi, te je veoma bitno je da znate kako izvaditi krpelja uspješno bez da ostanu dijelovi na vašoj koži. U nastavku ovoga teksta ćemo vam objasniti kako izvaditi krpelja pravilno i brzo.

Kako izvaditi krpelja jednim potezom?

Tokom proljetnih mjeseci se treba ponajviše pripaziti na pojavu krpelja, jer je ovo razdoblje dok još nisu visoke temperatute te zbog česte kiše se stvara vlaga u skrovitim dijelovima prirode, poput visoke trave i grmlja. Ponekad zna biti teško pronaći krpelja odmah jer prije nego što se on ugnjezdi, on se zna šetati i do čak 6 sati na vašem tijelu prije nego što pronađe svoju točku. Ukoliko ste pronašli ovog nametnika na sebi, svojoj djeci ili pak na svojem kućnom ljubimcu, odmah poduzmite ova dva bitna koraka za kako izvaditi krpelja brzo i učinkovito. Najprije uzmite pincetu, možete se koristiti onom običnom ili čak bolje onom koja je namijenjena za vađenje krpelja. S pincetom posegnite skroz do samog ruba kože kako biste ga uhvatili za njegovu glavu. Zatim okrećite s pincetom smjerom suprotno od kazaljke na satu kako biste ga cijelog isčupali van. Zatim kada se ga izvukli, dezifincirajte mjesto ugriza te preko toga stavite flaster, i pripazite sljedećih par dana za bilo kakve simptome. Sada kada znate kako izvaditi krpelja van, u nastavku ćemo vam dati savjete kako ih ubuduće izbjeći.

Naučite kako izvaditi krpelja jednostavno i brzo!

Krpelji su veoma iritantni nametnici koji vole se hvatati za ljude i životinje. Posebice to znaju osobe koje često šeću svoje pse po šumama i svim ostalim prirodnim lokacijama. Krpelji uglavnom žive na vlažnim područjima poput trave i grmova, stoga je bitno tokom proljeća paziti na te lokacije kako ne biste slučajno jednoga odnijeli sa sobom doma. Nije dovoljno samo znati kako izvaditi krpelja, već je ujedno bitno da se zaštite kada idete vani u prirodu. Obucite dugačke čarape, tenisice koje nemaju rupice sa strane, te hlače koje dosežu do gležnjeva. Zatim svaki dio kože koji je izložen elementima namižite ili našpricajte sa sredstvom koje djeluje protiv krpelja i ostalih štetnih nametnika. Ako vodite svojeg psa u šetnju šumom i slično, stavite mu ili orglicu protiv krpelja oko vrata, ili ubrizgajte ampulu koja ima učinak protiv krpelja. Na ovaj način bi šanse da pokupite krpelja trebale biti smanjene, no ukoliko se dogodi da ste ga na neki način pokupili, znate kako izvaditi krpelja!

Tagovi:

Više članaka