Kako je nastao tarot

Kako je nastao tarot

Kako je nastao tarot i od kuda potječe?

Čitanje tarota se često opisuje kao drevna umjetnost. Da danas nekoga upitate što znači čitanje tarota, vjerojatno bi ste dobili odgovore koji uključuju čitanje karata. Vjeruje se kako čitanje karata doseže u drevni Egipt, no stručnjaci vjeruju kako su to priče koje su bazirane na romanima raznih pisaca koji su se bavili tematikom misterije. Tarot se u početku odnosio na karte igraćeg špila, što znači da su se razni likovi tumačili prema navođenjima onih koji su se tada zvali čitateljima tarota. Prvi poznatiji špil je stvoren za tadašnju imućnu talijansku obitelj Visconti – Sforza i datira iz 1450. godine.

Najraniji špilovi karata su ručno oslikani, i upravo radi toga je njihova dostupnost bila limitirana samo za one višeg staleža. Pojavom tiskarskog stroja, ručno oslikane karte pomalo izumiru, i navedeni špilovi postaju dostupniji svima. Postoji i mit koji navodi kako su navedene karte prvi put prezentirali Nomadski Romi koji su putovali okolo i naplaćivali usluge gatanja. Iako veoma zanimljiva teorija, ona je nažalost neistinita jer je proricanje uzimalo maha i prije pojave Nomadskih Roma. Možemo zaključiti kako je nastajanje tarota pomalo mistično. Ukoliko Vas zanimaju još neka pitanja vezana za navedenu temu, Zara tarot Vam može pružiti odgovore.

Tarot karte se ne koriste samo za proricanje budućnosti

U počecima svog nastanka, navedene karte su se koristile za igru i razbibriga. Karte su tada varirale između raznih kultura, spajale su razne nacije, koristile se kao zamjena. Navedene karte poprimaju svoji današnji oblik tek tijekom 18-og i 19-og stoljeća, kada na scenu nastupaju mistici. U ovom periodu, svaka karta dobiva svoje područje koje će predstavljati, kao i temu koju će donijeti. Danas se navedene karte mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama, i mogu ih kupiti svi – bez obzira na svoje znanje. Tarot majstori uvijek imaju svoj jedan poseban špil s kojime se povezuju.

I dok mnogima to možda zvuči smiješno, majstori osjećaju određenu energiju koja ih privlači. Za što se sve mogu iskoristiti tarot karte? Suprotno mišljenju, navedene karte ne služe samo za proricanje budućnosti. One nas mogu naučiti kako razviti intuiciju, kako postati logični u razmišljanju, kako upoznati svoje unutarnje JA. Da li svatko može naučiti otvarati i čitati karte? Sve su češća pitanja koja se baziraju na čitanju karata. Odgovor je da. Kada osoba osjeti poriv da želi naučiti čitati i otvarati karte, to znači da ona ima određeni talent koji traži razvijanje. Poziv, dobro razvijena intuicija, empatija – sve ovo Vam može pomoći da postanete majstor tarota ako to zaista želite.

Tarot se nije previše promijenio tijekom vremena

Kroz stoljeća, karte su poprimale razni oblik i razne likove, no njihovo čitanje i razumijevanje je ostalo isto. Tarot se modernizirao uz svijet, a navedeno se vidi i danas prema njegovoj dostupnosti preko raznih medija. Kako izgleda današnje čitanje tarota? U davnim vremenima, ako ste htjeli odraditi čitanje – tada bi morali otputovati u drugi grad ili državu. Vidovnjaci su tada bili samo odabrani, a razlog tome je jer se vjerovalo da osoba ne može razviti talent, mora se roditi s njime. Danas jednostavno nazovemo odabranu liniju i zatražimo određenog tarot majstora.

Što nam može donijeti čitanje karata? Odgovore na tražena pitanja, dublji uvid u nas same, razvoj intuicije. Kako to ostvariti? Kada stupite u kontakt s majstorom tarota, Vi morate biti otvorenog uma i imati spremna pitanja. Kada postavljate pitanje, imajte emociju iza njega. Emocija će se prikazati na energetskom polju, uz pomoć kojeg majstor otvara Vaše karte. Karte su u ovom slučaju Vaše zrcalo, one predstavljaju Vas. Otvaranjem jedne ili više karata, majstor pruža odgovore i savjete koji su potrebni kako bi bolje razumjeli sebe i svoju situaciju.

Tagovi:

Više članaka