Kako napraviti zapršku

Kako napraviti zapršku

Kako napraviti zapršku? Mnogi od nas još uvijek ne znaju pravi omjer!

Zaprška je danas nešto što sve više obitelji izbjegava u svojim kuhanjima. Kažu da je omjer masti i brašna sasvim nepotreban i da se jela mogu raditi i bez toga. Ipak, volimo zapršku jer daju bolju gustoću jelima, a i služi kao vezivni dio koji čini da sve što smo ubacili u lonac lijepo se poveže. Kako napraviti zapršku danas? Danas obično pribjegavamo manjim količinama brašna i masti te radimo zapršku u skromnijem obliku. Kuhanje sa zaprškom se često izbjegava radi energetski jakih namirnica koje idu u nju. Oni koji se pokušavaju dijetalnije hraniti traže i zamjene za zapršku, no ništa nije kao prava, stara domaća! Kako napraviti zapršku? Zaprška se radi od 30-50 grama brašna i 30-50 grama masnoće. Ubacujte kombinaciju pri kraju kuhanja, a iza zaprške se uglavnom ne stavljaju druge namirnice osim nekih začina. Uvijek kod zaprške počnite s manje količine pa dodajte kako biste osigurali pravi omjer gustoće.

Kako napraviti zapršku? Što je s energetskom vrijednošću zaprške?

Zaprška je dodatan koji se dodaje u određene recepte kako bi jela dobila na količini umaka i gustoću. Oni koji kuhaju bez zaprške računaju da će podliveno dinstalno povrće dati gustoću. Pravi primjer toga je dalmatinska pašticada gdje se redovito izbjegava zaprška, a količina umaka se ostvaruje pomoću više luka i paprike. Kako napraviti zapršku? Dodajte pravi omjer brašna i masnoće u jela, no pripazite da ne pretjerate jer neće pasati pregusta tekstura umaka. Zato je uvijek pametnije napraviti manje pa eventualno dodati još. Kako napraviti zapršku? Kuhajte zapšku otprilike 20-30 minuta kako bi se sastav kompletno sjedinio i kako se ne bi osjetio okus čistog brašna. Zapršku dodajte u jela s umacima poput variva na bazi povrća i mesa. Nikada ne dodajte zapršku ukoliko Vaš umak već ima određenu gustoću koju ste postigli dužim kuhanjem. Možete koristiti i dodatnu količinu povrća koja će nakon dinstanja i podlivanja učiniti da je zaprška nepotrebna.

Kako napraviti zapršku i obogatiti svoja jela?

Kako napraviti zapršku? U zaseban lonac dodajte 30 grama brašna i 30 grama masti – kada stavite to na vatru, zaprška se počinje pjeniti. Redovitim miješanjem i s dodavanjem malo hladne vode spriječit ćete nastanak grudica i Vaša zaprška će biti kompletno tekuća. U većini recepata gdje treba zaprška ona je i dalje opcionalna, a dodatnu gustoću možete postići i s dužim kuhanjem razdinstanog povrća uz dodatan vode. Zaprška nije de facto loša za Vaše zdravlje niti ju je potrebno nešto naročito izbjegavati. Ipak, kod starijih ljudi se preporuča da ju ne konzumiraju uvijek. Zaprška ima visoku energetsku vrijednost. Kako napraviti zapršku? Za daljnji savjet pogledajte taj, kao i mnoge druge recepte na stranici kuhaj.hr. Kuhaj.hr okuplja vrhunske gastronome i kuhare koji će podijeliti svoje znanje s Vama. Kuhajte i druge stvari, druge recepte i naučite skuhati nešto novo. Kuhaj.hr sadrži različite recepte, a neke od njih još niste ni probali!

Tagovi:

Više članaka