Kako se osloboditi straha

Kako se osloboditi straha

Kako se osloboditi straha od javnog nastupa

Svatko od nas je barem jednom u životu nastupao, prezentirao ili govorio pred manjom ili većom skupinom ljudi. Sjetite se kako vam je bilo kad ste pred cijelim razredom odgovarali za višu ocjenu ili vas je profesor prozvao da odgovarate gradivo. Da li vas je bilo strah da odgovarate neko gradivo zbog ostalih učenika, strah od profesora ili strah da niste dovoljno dobro naučili gradivo?

Kako se osloboditi straha od javnog nastupa možemo svesti na jednu osnovu, svaki nastup vas osobno stavlja u poziciju izloženosti. Kako bi se oslobodili straha i stresa, prvo što trebate napraviti je dobro pripremiti gradivo, kao u školi. Trebate jako dobro poznavati materiju koju prezentirate jer na kraju svaki prezentator ostavlja prostor za pitanja. Da biste uspješno prezetirali i na kraju odgovarali na pitanja, priprema je najveći dio posla.

Nakon što ste dobro pripremili materiju, trening je jedan od načina kako se osloboditi straha od javnog nastupa. Vrlo jednostavno, vježbajte pred ogledalom. Promatrajte svoj govor tijela jer i neverbalna komunikacija je oblik komunikacije sa publikom. Definirajte ključnu poruku svoje prezentacije, pokušajte svoju prezentaciju uklopiti u unaprijed određeni vremenski okvir koji ćete jasno informirati unaprijed i držite se tog vremenskog okvira. Učinite svoj javni nastup zanimljivim jednostavnim jezikom, ponekad dobra šala ili dosjetka pomaže da se povežete sa publikom i pobudite njeno zanimanje. Ostavite dobar dojam na publiku jer tada će biti zainteresirani i za vaše izlaganje i vas strah će biti manji kad vidite zainteresiranost publike.

Kako se osloboditi straha od vožnje

Imate strah od vožnje jer ste vozač početnik ili ste imali neko neugodno iskustvo u vožnji, ali ne odustajete i pitate se kako se osloboditi straha od vožnje. Ako ste početnik sasvim je normalno da imate određenu dozu straha od vožnje jer sama mehanika vožnje vam još nije došla u status “kao vodu piti”. Najbolje je takav strah svladavati kontinuiranom vožnjom, na primjer da nemate prekid između dvije vožnje od par godina nego da vozite kad god vam se ukaže prilika. Vozite u skladu s prometnim pravilima, brzinom koja je preporučena za neku dionicu puta i prema vremenskim uvjetima na cesti.

Ako ste pak imali neku nezgodu bez obzira jeste li vi bili vozač ili ste bili u tom trenutku u autu, imate želju za vožnjom ali postoji strah. Kako se osloboditi straha nakon što ste doživjeli nezgodu u vožnji stučnjaci preporučuju jest da se suočite sa tim strahom. Pokušajte dokučiti što je uzrokovalo nezgodu kako biste naučili iz te situacije i ne ponovili istu stvar.

U samoj vožnji najopasniji su vozači koji nemaju straha jer takvi vozači uglavnom su i uzrok nezgoda. Dakle, određena doza straha je normalna pojava i u prometu opreza nikad dovoljno.

Kako se osloboditi straha od bolesti

Bili vi bolesni ili ne, strah od bolesti je prirodna i normalna situacija sve dok ne počne utjecati na vaše životne navike. Ukoliko ste dobili neku dijagnozu i bojite se, postoje načini kako se osloboditi straha. Prvo, nemojte biti sam svoj majstor, u ovom slučaju sam svoj doktor i tražiti po internetu ili medicinskim knjigama značenje dobivene dijagnoze. Lako je to reći, teško za napraviti, ali ono što piše po internetu ponekad i nije točno i na zdravstveno stanje jedne osobe utječe jako puno faktora koji u nekom blogu ili knjizi ne mogu biti opisani u detalje.

Ukoliko pak nemate liječničku dijagnozu, ali čim čujete za neku bolest počinjete tražiti simptome na svom tijelu, prvo se informirajte što je hipohondrija. Hipohondrija je umišljanje bolesti koje nema, a ako je popraćena i strahom može dovesti do anksioznosti ili depresije. Ako se nađete u ovakvoj situaciji najbolje je da potražite stručnu pomoć.

Jedan od načina kako se osloboditi straha od bolesti je da se okružite pozitivnim mislima i pozitivnim ljudima. Obratite se obitelji, bliskim prijateljima, razgovarajte. Potražite i drugo mišljenje kod drugog specijaliste. Ponekad je dovoljno da strah nestane ako vam netko jednostavnim riječnikom objasni vašu situaciju.

Tagovi:

Više članaka

Tarot telefon

Tarot telefon

Svaki dan u našim životima donosimo neke male odluke koje nas usmjeruju na neki put. Ponekad je to nešto sitno poput određivanja gdje na ljetovanje, ponekad je nešto što će

Poznanstva preko interneta

Poznanstva preko interneta

Početak i rast interneta kao glavnog medija, kao glavne baze informacija i još puno toga proživljava upravno naša generacija. Mi smo ti prvi koji kupuju odjeću digitalno, koji informacij

Kako jeftino putovati

Kako jeftino putovati

Premda je do nedavno putovati bilo nešto što se nikome ne priželjkuje, život u 21. stoljeću potiče putovanja iz raznih razloga. Najbitniji od tih je upoznavanje novih kultura i isprobava