Kako se pripremiti za razgovor za posao

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Razgovor za posao i kako se pripremiti za razgovor?

Nakon što ste poslali par uspješnih prijava za posao sljedeće što možete očekivati je javljanje poslodavca i poziv na razgovor za posao. I dok recimo preko telefona kada vas poslodavac kontaktira možete zvučati samouvjereno, prava bitka u glavi nastaje kada shvatite da intervju tek slijedi. Mnogi se tako uhvate u panici “Kako ću se predstaviti”, “Što ću reći”, “Što ću obući”? Ako niste već neko dulje vrijeme bili u stolici za intervju, nema veze, bitno je udahnuti i izdahnuti i krenuti s pripremama za razgovor za posao.

Mnogi ljudi dolaze na razgovor puni sebe, u glavi su si već zacrtali “Ovo je moj posao i moja pozicija”, ali istina je da poslodavci ne vole ljude koji ne pokazuju ni malo poštovanja i zainteresiranosti prema budućem radnom mjestu. Poslodavci vole kandidate koji dolaze informirani, kojima je bitno ostaviti dobar prvi dojam, koji se mogu predstaviti bez problema, koji imaju lijepu komunikaciju, i kojima nije problem slušati. Ono što također poslodavci vole i neizmjerno cijene su vaša pitanja upućena njima. Tu ne pričamo o plaći, radnom vremenu, kolegama, već o pitanjima poput “Da li mi navedeno radno mjesto omogućuje napredovanje”?

Razgovor za posao i što poslodavci traže u kandidatu?

Kada biramo oglas na koji ćemo se prijaviti, često vidimo kako se taj oglas sadrži od opisa posla, uvjeta rada, uvjeta koji se odnose na kandidate, i ono što poslodavac nudi. Poslodavci u budućem zaposleniku traže ono što su naveli u uvjetima rada, a to je često obrazovanje, određene osobine, radno iskustvo. Poželjno je uvijek da se javljaju kandidati koji ispunjuju sve traženo, ali u često slučajeva poslodavci zaprimaju molbe i sa strane kandidata koji djelomično ili uopće ne ispunjavaju uvjete.

Ukoliko vi ispunjavate uvjete i budete pozvani na razgovor za posao, sljedeći korak je vaša prezentacija kako bi se iskazali u moru drugih kandidata. Kao što smo naveli, na razgovor za posao je bitno doći pripremljen. Kako ostaviti dobar dojam? Prije svega bitno je informirati se o poslodavcu i radnome mjestu kako vas poslodavac ne bi uhvatio nespremne. Prvi dojam je ključan, zato je potrebno doći do 10-ak minuta ranije. Kada pričamo o prvom dojmu govorimo i o načinu oblačenja. Dress code ne postoji, ali preporučuje se da dođete business casual obučeni. Bitno je djelovati opušteno i prirodno. Kod upoznavanja poslodavca poželjan je pogled u oči i čvrsti stisak ruke, kao i osmijeh.

Razgovor za posao i kako se ponašati na razgovoru?

Verbalna komunikacija je svakako najbitnija kod upoznavanja poslodavca i kandidata za posao. Od velike važnosti je također i ona neverbalna komunikacija. Nervoza nikako nije dobrodošla, tako da prilikom sjedanja na razgovor za posao pokušajte i dalje biti nasmiješeni i održavati povremeni kontakt s očima kako bi poslodavac stekao dojam da slušate. Često razgovor za posao krene od toga da vas poslodavac moli da se predstavite, i ovdje često mnogi krenu pričati o svome životopisu. Nemojte biti dosadni, uz svoja radna iskustva govorite i o svojim hobijima, jer putem vašeg predstavljanja poslodavac želi steći cjelokupnu sliku o vama kao osobi.

Nakon toga često slijedi predstavljanje poslodavca, posla, radnih uvjeta i ostalih sitnica. Kraj razgovora uvijek označava “Imate li kakvih pitanja”, i većina uvijek odgovori ne i to je greška. Takvim odgovorom dajete do znanja da ili niste dovoljno zainteresirani za radno mjesto, ili ne znate dovoljno o samom poslu. Vaš odgovor bih uvijek morao biti da i pitanja bi trebala biti orijentirana na mogućnost napredovanja u firmi i poslovanju firme, jer upravo time stvarate dojam da vas radno mjesto zapravo zanima. Na kraju intervjua važno je pristojno se zahvaliti poslodavcu na izdvojenom vremenu, također se čvrsto rukovati i ostvariti kontakt s očima.

Tagovi:

Više članaka