Kako započeti pletenje

Kako započeti pletenje

Kako započeti pletenje?

Svakome od nas treba neka vrsta hobija ili interesa u kojima uživamo radeći. Hobiji nam pomažu da malo odmorimo naš mozak od uobičajene rutine te malo uživamo u nečemu što nam je drago. Nije dobro da se sammo fokusirate na vaš posao ili fakulutet, jednako je bitno da iz vremena na vrijeme se odmorite od sve toga skupa i prepustite se vašem hobiju. Najbolji hobiji su definitivno oni s kojim ćete vježbati vaš mozak. Jedno od čestih hobija s kojima se ljudi vole baviti čak i u današnjem dobu je pletenje. Pletenje je stari hobiji s kojima su se bavile naše majke, bake i svi prijašnji naraštaji. No, malo tko danas zna kako započeti pletenje i kako se rade prvi vezovi. Mi ćemo vam pomoći da naučite kako započeti pletenje te ujedno kako započeti prvi red. Ujedno ćemo vam navesti dodatne savjete vezano uz pletenje te kako možete u brzom roku savladati tehniku pletenja!

Kako započeti pletenje i napraviti prvi vez?

Kako započeti pletenje nije tako jednostavno kako se to čini na prvu, posebice ukoliko ste potpuni početnik te nemate prethodnog znanja u pletenje. Započinjenje pletiva je najteži dio cjelokupnog proces pletenja. Napraviti prvi red zahtjeva najviše pažnje i strpljenja, te puno, puno vježabanja dok u potpunosti ne savladate tehniku pletenja. Kako započeti pletenje kreće s izradom prvog reda za koji postoji mnogo tehnika koje možete pritom primjeniti. Za početnike ćemo prikazati najjednostavniji način kako da napravite prvi red te i prve očice na igli. Najprije morate nit koji koristite za pletenje omotati oo vašeg lijevog kažiprsta i palca te da vam tako početak niti bude odmah sa prednje strane vašeg dlana. Kod odabira dužine niti, bitno je da bude oko 2 i pol puta veće od širine vašeg rada. S kažiprstom i palce nategnite nit, a iglu za pletenje smjestite u vašu desnu ruku. Sada kada ste napravili ove bitne pripremne korake, možemo krenuti s izradom prvog reda.

Kako započeti pletenje kao početnik?

Kada znate kako započeti pletenje i kako se pripremiti za pletenje, sada možemo započeti prvi red. Najprije morate zahvatati nit s iglom te ju provući kroz vaš lijevi kažiprst i palac. Potom iglu provucite ispod te niti sa prednje strane vašega dlana koja je omotana oko lijevog palca. Zatim zahvatite ovu nit ispod kažiprsta te ju onda provucite između niti koja je omotana oko vašeg palca. Pritegnite i i stvoriti će se na igli vaše prve dvije očice. Prva očica je nastala kada ste povukli nit između vašeg kažiprsta i palca, a drugu ste sami ispleli. Sada ponovno nategnite nit izmešu kažiprsta i palca, te ponovite ovaj postupak sve dok ne dosegnete željeni broj očica. Pritom pripazite da ne zategnete očice pre jako kako biste mogli poslije normalno plest bez ikakvih poteškoća. Ovo vam je najbolji način kako započeti pletenje za potpune početnike. Vjerujemo da ćete moći savladati ovu tehniku u tren oka!

Tagovi:

Više članaka