Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu i kako dolazi do smanjenja beneficija

Ako radnik počne primati naknade prije svoje normalne (ili pune) mirovinske dobi, radnik će dobiti smanjenu naknadu. Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu* Radnik se može odlučiti za mirovinu već u 62. godini, ali to može rezultirati smanjenjem od čak 30 posto. Početak primanja naknada nakon normalne dobi za umirovljenje može rezultirati većim naknadama. S odgodenim mirovinskim kreditima, osoba može dobiti svoju najveću naknadu umirovljenjem u dobi od 70 godina. Prijevremena mirovina smanjuje beneficije. U slučaju prijevremene mirovine, naknada se smanjuje 5/9 od jednog posto za svaki mjesec prije uobičajene dobne granice za umirovljenje, do 36 mjeseci i prema tome možete izračunati koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu. Ako broj mjeseci premaši 36, naknada se dalje smanjuje za 5/12 od jednog posto mjesečno. Primjerice, ako je broj mjeseci smanjenja 60 (maksimalan broj za umirovljenje sa 62 godine kada je normalna dob za umirovljenje 67 godina), naknada se smanjuje za 30 posto. Ovo maksimalno smanjenje izračunava se kao 36 mjeseci pomnoženo sa 5/9 od 1 posto plus 24 mjeseca sa 5/12 od 1 posto.

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu i koje beneficije donosi

Odgođena mirovina povećava beneficije uz taj dio koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu. Kasni odlazak u mirovinu obično se daje za odlazak u mirovinu nakon normalne dobi za umirovljenje. Da biste dobili puni kredit, morate biti osigurani u svojoj normalnoj dobnoj granici za umirovljenje. Nakon 69. godine ne daje se kredit. Ako se povučete prije 70. godine života, neke od vaših odgodnih mirovina neće se primjenjivati ​​do siječnja nakon što počnete primati naknade. Na nekim web mjestima postoje kalkulatori koji vam daju iznos sa svim kreditima primijenjenim za usporedbu i pokazuju i to koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu. Odgođeni mirovinski krediti povećavaju beneficije umirovljenika. Tablica prikazuje kašnjenje mirovine po godinama rođenja. Izračunajte učinak prijevremene ili odgođene mirovine. Ako unesete datum rođenja i stvarni mjesec za početak vaših naknada, reći ćemo vam učinak prijevremene ili odgođene mirovine kao postotak od iznosa vašeg primarnog osiguranja. Imajte na umu da se naknade uglavnom isplaćuju u mjesecu koji slijedi nakon efektivnog mjeseca.

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu ovisno o dobi

Koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu ovisi o godini u kojoj ste se rodili i koliko dugo ćete dostići punu dob za umirovljenje. To je dob u kojoj biste mogli prikupiti 100 posto mjesečne isplate naknade koju socijalno osiguranje izračunava iz vaše povijesti zarade. Penzijske naknade oblikovane su tako da u cijelosti ostvarujete naknadu ako pričekate punu dob za umirovljenje, koja sada iznosi 66 godina i postupno raste na 67 godina tijekom sljedećih nekoliko godina. Ako prijavite rano, socijalno osiguranje smanjuje mjesečnu uplatu za 5/9 od 1 posto za svaki mjesec prije pune dobi za umirovljenje, do 36 mjeseci, i 5/12 od 1 posto za svaki sljedeći mjesec. Pretpostavimo da ćete 2021. napuniti 62 godine, najraniju dob za polaganje prava na mirovinu. Za ljude rođene 1959. godine puna dob za umirovljenje je 66 godina 10 mjeseci. Podnošenje prijave sa 62, 58 mjeseci trajno smanjuje vašu mjesečnu naknadu za 29, 2 posto. Ako biste u punoj dobi za umirovljenje imali pravo na 1. 000 američkih dolara mjesečno, dobit ćete oko 708 američkih dolara ako započnete beneficije kad navršite 62 godine. Evo koliko se gubi odlaskom u prijevremenu mirovinu u sljedećim godinama. Dob 63: 24, 2 posto, dob 64: 18, 9 posto, dob 65 godina: 12, 2 posto, dob 66: 5, 6 posto. Za ljude rođene 1960. ili kasnije, puna dob za umirovljenje bit će 67 godina, a smanjenje za prijevremeni zahtjev bit će sljedeće: dob 62: 30 posto, dob 63: 25 posto, dob 64: 20 posto, dob 65 godina: 13, 3 posto, dob 66: 6, 7 posto. Gornje brojke predstavljaju smanjenje ako beneficije započnete što prije po postizanju spomenute dobi. Smanjenje naknade izračunava se na temelju mjeseci, a ne godina, a svaki mjesec koji pričekate nakon rođendana smanjuje smanjenje. Ako ranije zatražite beneficije, ali nastavite raditi, vaša bi se mjesečna uplata mogla dodatno smanjiti, ovisno o vašem prihodu. Međutim, to smanjenje nije trajno.

Tagovi:

Više članaka

Kako vratiti dozvoljeni minus

Kako vratiti dozvoljeni minus

Financijski problemi su najčešća misao koja okupira građane, te kako vratiti dozvoljeni minus. Svi smo se nekad pronašli u situaciji da se koristimo svim mogućim načinima da dođemo do potrebnog novca.

Kako smanjiti porez na dobit

Kako smanjiti porez na dobit

Mnogi poduzetnici, naročito svježi, ne znaju kako smanjiti porez na dobit. Morate poznavati zakone, pravila i poneke rupe u zakonu. Također dobro dođu savjeti iskusnijih računovođa, no mnogo toga može

Kako provjeriti radni staž

Kako provjeriti radni staž

Nekada ste pri svakom zaposlenju morali poslodavcu dostaviti radnu knjižicu koja je bila konkretan, fizički dokaz vašeg radnog staža. Danas je situacija bitno drugačije nego prije gotovo desetak godin