Što su obveznice?

Što su obveznice?

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:47
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Obveznice su dužnički vrijednosni papiri

Vrijednosnice su uvijek papirnati dokaz da je emitent (onaj tko je izdao dokument) dužan prema kupcu određeni iznos koji je naznačen na dokumentu isplatiti u cjelini po isteku ugovorenog vremena sa pripadajućim kamatama. Obveznice su dužnički vrijednosni papiri koje najčešće izdaje država, HNB, druge banke ili državne institucije i agencije, ali ih mogu izdavati i druge tvrtke u svrhu poboljšanja i širenja poslovanja, a kamate su obično veće od bilo kojih bankovnih kamata na štednju.

Nekim poslovnim ljudima više odgovaraju brzi krediti, a neki plasiraju određenu količinu obveznica kroz koje ih kreditiraju kupci njihovih obveznica, a kupcima svake obveznice je to najisplativiji oblik štednje. Tržište vrijednosnicama u svijetu je vrlo dinamičan kreditni sektor, a takav oblik kreditiranja postaje sve popularniji i kod nas, čak je i sama država nedavno odlučila pustiti u prodaju određenu količinu državnih obveznica u prvom kvartalu ove godine, takav aranžman sa državom se nekada zvao jednostavnim riječima “narodni zajam”.

Obveznice su popularni kreditni instrument

Kupovina vrijednosnica je način kojim građani ili kupci kreditiraju neki projekt, ustanovu, državu. Državne obveznice su popularni način kreditiranja u kojem narod kreditira svoju državu kupnjom tih obveznica, a obzirom da su kamate na bankovne štednje vrlo niske, ovaj oblik štednje se čini vrlo privlačan. Zanimljivo je da je ovaj oblik kreditiranja puno jednostavniji od svih drugih oblika kreditiranja, nema jamaca, osiguranja, kreditnih zahtjeva, birokracije ni papirologije, jedini važan papir je obveznica koju kupujete.

Obveznice se isplaćuju na zahtjev po isteku ugovorenog roka, kamate se pripisuju obično jedanput godišnje, zna se dogoditi da se vrijednost obveznica isplati samo djelomično, ali to treba unijeti na obveznicu. Godišnje kamate se mogu pretvoriti u pristojan dodatak vašim redovnim primanjima i sve pomalo liči na dionice, pa ipak dionica i obveznica se uvelike razlikuju, jer dionice mogu biti i rizičan oblik ulaganja. Obveznica može glasiti na ime ili donositelja, mora sadržavati seriju, broj, nominalnu vrijednost i kamatnu stopu.

Obveznice su papirnate zadužnice

Vrijednosni papiri ove vrste se uvijek ugovaraju na rokove duže od deset godina, kamatna stopa u trenutku kupovine vrijednosnica može biti primamljiva, no, čak i ako niste financijski stručnjak znate da financijsko tržište nikada ne miruje i da kamate iz bilo kojih razloga mogu zaplesati neki suludi ples. Obveznice su papirnate zadužnice koje vam garantiraju isplatu vašeg novca po isteku ugovorenog roka, ali financijski stručnjaci tvrde da ih se isplati kupovati u vrijeme niskih kamata.

Obveznice se smatraju dužničkim vrijednosnim papirom i primarno obvezuju emitenta koji ih je plasirao na financijsko tržište. Za razliku od njih dionice se smatraju vlasničkim vrijednosnim papirom jer vi jeste vlasnik svojih dionica i u svako doba ih možete prodati. Uz obveznicu ne zaboravite i na kupon koji vam omogućuje isplatu pripisanih kamata koje se mogu isplaćivati jedanput godišnje, ali mgu se isplaćivati i češće ako ih želite pretvoriti u redovni dodatni prihod, što mnogi čine, ovisno koliko obveznica su kupili.

Tagovi:

Više članaka