Zašto curi krv iz nosa

Zašto curi krv iz nosa

Zašto curi krv iz nosa može biti mali, izolirani problem, sam po sebi, ali može biti i simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema

Krvarenje iz nosa, epistaksa, se može pojaviti u svakoj životnoj dobi, a nešto je učestalija pojava kod djece i starijih osoba. Zašto curi krv iz nosa može biti mali, izolirani problem, sam po sebi, ali može biti i simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, a učestalost krvarenja i količina krvi, te vrijeme potrebno za zaustavljanje krvarenja, pokazuju trebate li potražiti liječničku pomoć ili ćete sami riješiti problem i zaustaviti krvarenje. Nekada je zabacivanje glave unatrag da se spriječi slijevanje krvi u grlo bila prva preporuka, ali danas se to nikako ne preporučuje, naime, slijevanje i gutanje krvi spriječava i naginjanje naprijed, a nakupljena količina krivi u nosnicama će brže iscuriti i brže ćete zaustaviti krvarenje. Zašto curi krv iz nosa, većina krvarenja iz nosa su bezazlena, iako neugodna pojava i lako ga je stiskanjem nosnica prstima ispod nosne kosti zaustaviti u svega 5 – 10 minuta. Ležanje i zabacivanje glave unatrag izbjegavajte.

Zašto curi krv iz nosa, mogući uzroci i kada ipak trebate otići liječniku

Djeca i odrasli koji imaju hemofiliju moraju shvatiti svako krvarenje, pa i krvarenje iz nosa. Pacijenti koji imaju problem zgrušavanja krvi i uzimaju antikoagulanse se također trebaju posavjetovati s liječnikom i svakako prekontrolirati protrombinsko vrijeme, te u dogovoru sa svojim hematologom eventualno korigirati dozu antikoagulansa koje uzimaju. Zašto curi krv iz nosa, mogući uzroci i kada ipak trebate otići liječniku, najčešći uzroci puno bezazleniji, suhoća zraka i isušivanje nosne sluznice, pucanje žilice ili kapilare u nosnoj šupljini, prehlada, snažno ispuhivanje nosa, upala sinusa, ranice od kopanja po nosu, slomljen nos, devijacija septuma i moguće strano tijelo u nosnicama. Naravno, ako imate devijaciju septuma, najbolje ju je operirati i ukloniti to ka mogući uzrok krvarenja. Zašto curi krv iz nosa, prehladu ili upaljene sinuse također treba liječiti, a kod suhoće nosne sluznice pomaže kapanje u nosnice fiziološke otopine, neki nosni sprejevi koji vlaže nosnu sluznicu ili mazanje mastima koje usput i vlaže nosnice.

Zašto curi krv iz nosa, zašto se preporučuju hladni oblozi

Kada zaustavite krvarenje, barem 24 sata bi se trebali suzdržati od ispuhivanja nosa, a ako imate obilna i jako česta krvarenja ona mogui obično i znače ozbiljniji zdravstveni problem, pa je preporuka ipak otići liječniku i napraviti sve potrebne pretrage. Ne treba paničariti, nego smireno sjesti uspravno i primijeniti jednostavna pravila; papirnatom maramicom pokupite krv i nagnite se naprijed da iscuri ostatak nakupljene krvi, dišite na usta, a kada stiskanjem nosnica zaustavite krvarenje, isperite tragove krvi hladnom vodom. Zašto curi krv iz nosa, zašto se preporučuju hladni oblozi, hladna voda i hladni oblozi stežu krvne žilice i zatvaraju mjesto krvarenja. Ako je to prečesto i preobilno, ionako morate otići liječniku. Alergije također mogu prouzročiti krvarenja ako uzimate abtihistaminike koji također dodatno isušuju sluznicu nosa. Zašto curi krv iz nosa, bolesna jetra, visok krvni tlak, hemofilija, problemi sa zgrušavanjem krvi, polipi u nosu, problemi s bubrezima, pa čak i neki lijekovi mogu biti uzrok krvarenjima iz nosa.

Tagovi:

Više članaka

Trening za skidanje kila

Trening za skidanje kila

S današnjim brzim tempom života, mnogi od nas nemaju vremena kako bi se posvetili samima sebi, te se često zapostavimo i dovedemo u lošu situaciju. Jendo od takvih stvari je da se lo&sca