5 najzanimljivijih činjenica o ružama

5 najzanimljivijih činjenica o ružama

Ruže simbol ljubavi

Ruže su oduvijek bile simbol ljubavi i strasti, a uzgajale su se stoljećima prije nas. Ruža je prepoznata kao cvijet sa sto latica tristotinjak godina prije naše ere, te je ona tokom povijesti oduvijek bila prisutna na dvorovima. Pet latica Svete ruže simbol su per Kristovih rana, a crvena ruža je označavala kvr Kristovu, dok je bijela ruža predstavljala Djevicu Mariju.

Ruža taj vječiti simbol ljubavi svojim prekrasnim cvijetom prepunim latica, opojnim mirisom, trnovite stabljike proširila se cijelim svijetom. Tokom 17. -tog stoljeća ruža je donesena u Sjevernu Ameriku gdje se danas nalazi jedno od najvećih debla ovog cvijeta koje ima promjer oko 2 metra i toliko se raširilo da prekriva sjenicu veličine 8 metara četvornih. Zamislite samo koliko se ljubavi desilo ispod tih cvjetova ruža.

Nisu samo boje ruža te koje nose poruku, iako je crvena simbol ljubavi, bijela simbol čistoće, jeste li znali da narančasta simbolizira želju za nastavkom veze, a iako je žuta ruža od davnina znak ljubomore, one su danas izraz sreće. Broj ruža također nosi poruku, jedna ruža otvara vrata srca, dvije su poruka o želji za zarukama i vjenčanjem, tri su simbol riječi volim te, a deset su izraz divljenja, a jeste li znali da je 11 ovih cvjetova simbol vječne ljubavi.

Ruže svestrano cvijeće

Ruža ima različitih vrsta i boja, mnoge su uzgojene križanjem, te danas imamo tisuće vrsta ruža. Jedna takva zanimljiva vrsta je Kameleon ruža koja je tokom jutra izrazito crvena, a navečer postaje bijelih latica. Zasigurno znate za šipak, no da li znate da cvijet šipka pripada porodici divljih ruža i sam plod je prepun vitamina C koji je neophodan za ljudsko zdravlje.

Buketi ruža su tradicionalan ukras svadbenih svečanosti, krštenja, blagdanskih stolova, kraljevskih dvorova. Čak je i Shakespeare u svojim književnim djelima spominjao ruže preko pedesetak puta, te je jedna sorta nazvana njegovim imenom u čast koja ima vrlo neobičnu sredinu. Stari su Grci posvetili ovaj cvijet Veneri, a poznato je od davnina da miris ruže sa tamjanom utječe pozitivno na raspoloženje.

Ružino ulje se koristi u proizvodnji parfema, a da bi se dobilo prirodno ružino ulje treba preraditi tri tone latica ovog cvijeta. Stoga se smatra najskupljim uljem na svijetu čija je vrijednost veća od zlata ili platine.

Ruže kraljica

Ruže su nacionalni cvijet Engleske, SAD i Irana. Dan danas engleska kraljica nosi bukete ruža i okružena je ružama u svom domu, te na svakoj kraljevskoj svečanosti.

Ruža koja je uzgojena kao najmanja ruža na svijetu poznata sorta C pogodite koje je veličine. Ne biste nikada pogodili a da već iste upoznati s time, ta je vrsta cvijeta veličine zrna riže.

Ovaj je cvijet jako otporan na vanjske utjecaje, pa tako u Njemačkoj naslonjena na katedralu u gradu Hildesheimu još uvijek živi najstarija ruža na svijetu, pogodite koliko godina ima. Iako je tokom drugog svjetskog rata bila uništena korijen se uspio oporaviti i nastavio rasti, te je ova ruža preživjela, nećete vjerovati ali istina je, 1000 godina. Ruže su vrlo otporne i kad ih zasadite u vrtu neće uvenuti ako ih ne zalijevate redovito, one kada se jednom prime u tlo nalaze način kako preživljavaju vanjske utjecaje iz zraka, ali i iz zemlje, od ušiju, do ledenih tuča i hladnih zima, te ljetnih vrućina.

Tagovi:

Više članaka