Kako je nastalo more

Kako je nastalo more

Kako je nastalo more, more je bilo prvo, a onda je uslijedilo razdvajanje

Prva istraživanja mora su nastala kada i prvi primitivni brodovi ili splavi, a sustavnije su mu se posvetili stari Grci, odredivši i boga mora Posejdona. U 17 i 18 stoljeću su upravo moreplovci tražili nove svjetove, kolonije i nove resurse, pa su zbog sigurnosti plovidbe počeli crtati prve precizne karte morskih putova. Moderno istraživanje je staro jedva 150 godina. Kako je nastalo more, more je bilo prvo, ta i takva teorija o nastanku mora i oceana vlada i danas. U početku je bila voda na cijeloj površini planeta, koja je hladila užarenu lavu u dubinama, a ohlađeni skrutnuti dijelovi su isplivavali na površinu kao prvo kopno, jer su jednostavno bili lakši od tekuće lave i to vrijeme se zove razdvajanje. Kako je nastalo more, no to početno razdvajanje vode i kopna je tek stvorilo uvjete za nastanak mora i oceana, naime tek u udubinama mladog kopna su se počele skupljati oborinske vode, otapati soli i druge topive sastojke i počela su nastajati prva mora.

Kako je nastalo more, zašto je morska voda slana i zašto sva mora nisu jednako slana

Naravno, znanstvenicima je sve lako i objašnjivo, ali obični ljudi imaju milon pitanja o zagonetkama mora koje se nježno ljljuška u naborima zemlje ili bijesno juriša na obale kopna. Kako je nastalo more, zašto je morska voda slana i zašto sva mora nisu jednako slana, putopisi, stručne geološke knjige, istraživačke pomorske i podmorske ekspedicije nude obilje dobro istraženih i egzaktno potvrđenih morskih činjenica. Poznato je da sve oborinske vode sadrže otopljene soli, ali slatke vode ih imaju manje i njihove soli svojim tokovima se slijevaju u mora i oceane, a dio tih soli se taloži i na obalama riječnih tokova. Kako je nastalo more, zbog takve povezanosti riječnih tokova s morima kopnene vode postaju slatkovodne, a mora postaju slanija. Vode tekućice svojim putem do mora izgube dio soli, a na stjenovitim dionicama svoga toka sa stijena pokupe dostupnu sol i tako more opskrbljuju solju u dovoljnim količinama, a i oborine nad morem sadrže sol koja pada ravno u more.

Kako je nastalo more, morski kolorit, žuto more, crno more, plavo jadaransko more

Znamo da sva mora nisu jednake bistrine i prozirnosti, kao što se razlikuju i po količini saliniteta, temperaturi, i podmorskoj flori i fauni. Kako je nastalo more, kako morski kolorit, što nam govore nazivi; žuto more, crno more, plavo jadaransko more. “Omen est nomen#, ime je znak, ime opisuje kvalitetu koja ga je imenovala. Žuto more je žuto zbog boje mulja kojeg u to more donosi žuta rijeka, crveno more je crveno zbog najvećih koraljnih grebena na svijetu, a i zbog specifične flore i faune, crno more je crno zbog dna prekrivenog tamnom glinom, plavi jadran ne duguje svoje imene plavom nebeskom svodu koji se u njemu ogleda, nego prelamanju svjetlosti u čistoj i bistroj slanoj vodi, a ne zaboravimo da su soli kristali. Kako je nastalo more, naravno, postoje čudesne priče i legende o nastanku mora kod svih naroda koji žive na obalama, otocima i poluotocima svih svjetskih mora koje je zanimljivo čitati i uspoređivati sa znanstvenim činjenicama.

Tagovi:

Više članaka

Tablete za erekciju

Tablete za erekciju

Seks je mnogima veoma bitna stavka u životu, moglo bi se čak reći jedna od sporednih stvari oko čega se svijet vrti. U zadnjih nekoliko godina, sve više se muškaraca bori sa problemom ve

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija razlog

Vjerojatno se svaki muškarac dosada u svom životu ujutro probudio neugodnom pojavom erekcije. Mnogi muškarci ne znaju koji je jutarnja erekcija razlog k tome i zbog čega se to i događa.

Zašto štucamo

Zašto štucamo

Svima nama se dogodi da nekada štucamo nakon obroka. No, većina ne zna zašto štucamo nakon obroka. Štucanje se zna pojaviti kada svoj stomak povećamo iznad normalne veličine. Ljudski stomak se nalazi