Kako očistiti tepih

Kako očistiti tepih

Kako očisiti tepih soda bikarbonom

Soda bikarbona nam je dobro poznata da pomaže kada se iz želuca osjeti kiselina ili kada imate problema sa probavljanjem hrane, jedna žičica sode bikarbone će riješiti problem. Pitate se kako očistiti tepih soda bikarbonom, te kako ona djeluje na mrlje na vašem tepihu. Vrlo vjerojatno djeluje slično na način da razgrađuje naslage organskog porijekla unutar vašeg tepiha.

Ukoliko niste sigurni od kakvog je sastava napravljen vaš tepih isprobajte djelovanje sode bikarbone na samo jednom manjem dijelu tepiha, kako ne biste uništili cijelu površinu tepiha ako će soda djelovati prejako na vlakna u tepihu. Pazite da mjesto nije vlažno, stavite sodu bikarbonu i utrljajte četkom po tepihu, te pokrijte papirnatim ubrusom i ostavite da odstoji minimalno pet sati.

Nakon toga usisajte taj dio tepiha dubinskim usisavačem i mrlja sa vašeg tepiha bi trebala nestati. Ukoliko mrlja nije nestala isti postupak možete ponoviti da pomiješate sodu bikarbonu sa solju. Na taj će vam način svakako mrlja nestati sa vašeg tepiha.

Tepih vam ima neugodan miris

Imate kućne ljubimce ili ste samo nespretni pa ste prolili vino ili nešto drugo po vašem tepihu, te osjećate neugodan miris koji se širi u vašem dnevnom boravku. Osim kemikalija postoje i prirodniji načini koji su i jeftiniji i zdraviji i za vas i vaše kućne ljubimce kako možete ukloniti miris iz vašeg tepiha.

Osim što soda bikarbona uklanja mrlje ona može pomoći i uklanjanju neugodnih mirisa iz vašeg tepiha. No postupak je malo drugačiji nego kad uklanjate mrlje. Sada ćete u posudi pomiješati sodu bikarbonu sa soli u jednakom omjeru i pomiješati sa vodom u boci koja ima umjesto čepa raspršivač. Poprskajte tepih tom mješavinom, te nakon toga poprskajte hladnom vodom tepih. Nije potrebno da bude previše vlažno, neka bude umjereno vlažan te četkom utrljajte po tepihu. Nakon toga usisajte površinu tepiha i ostavite ga da se osuši.

Osim sode sa soli, u uklanjanju mirisa vam može pomoći i alkoholni ocat. Prije špricanja usisajte površinu tepiha, te napravite smjesu alkoholnog octa i tri četvrtine hladne vode. Otopinu pošpricajte i nakon pet minuta prebrišite površinu tepiha krpom od mikrovlakna koji ćete isprati u hladnoj vodi nekoliko puta. Nakon ovog postupka bit će potrebno provjetriti prostoriju zbog miris octa ali i bržeg sušenja.

Postoji i treći trik za vaš čisti i mirisan tepih

Prvo ste pomislili da ćemo preporučiti kemikalije i kemijska sredstva koja možete nabaviti u svojoj trgovini. Možete i tako napraviti no vjerujte da kemijska sredstva djeluju uništavajuće na vlakna vašeg tepiha nakon nekog vremena. No, barem jednom godišnje potrebno ga je temeljito očistiti.

Prije svakog tretmana potrebno je tepih dobro dubinski usisati kako biste uklonili prašinu, mrvice i svu prljavštinu koja se uvukla u tepih. Ako želite isprobati još jedan način, osim preporučene sode bikarbone sa ili bez soli, te alkoholnog octa, evo i treći recept za prirodno čišćenje vašeg tepiha kojim ćete ukloniti i mrlje i neugodan miris.

Pripremite smjesu od dvije žlice tekućeg sapuna koji je na prirodnoj bazi, oko 40 ml alkoholnog octa, pola litre hladne vode, malu žličicu boraksa, te vam treba eterična ulja limuna 6 kapi i čajevca 3 kapi. Smjesu dobro izmiješajte u uspite u posudu sa raspršivačem te poprskajte površinu tepiha. Nije potrebno trljati, već ostavite dvadesetak minuta nakon čega usisajte površinu tepiha. Ovu smjesu možete koristiti i za čišćenje namještaja koji je pokriven platnom, na primjer trosjeda, fotelja i stolica.

Tagovi:

Više članaka