Kako raste ananas

Kako raste ananas

Kako raste ananas i njegovo podrijetlo

Podrijetlo ananasa smatra se središnji dio Brazila, kulturu ananasa su portugalci iz Južne Amerike prenjeli u Indiju i Afriku. Opće je poznato da ananas pripada tropskim kulturama i odgovara joj suho područje. Kako raste ananas u tropskim i suhim područjimakoje za ananas predstavljaju najbolju podlogu, u prirodnim uvjetima može narasti i do 1, 5 metra visine. Ananas ima izgled tvrdog i trnovitog grmlja.

Životni vijek ananasa je kratak, nakon cvatnje i berbe ploda, potrebno je zasaditi novu biljku. Kroz povijest, ananas je iz tropskih krajeve prevožen brodovima do europskih stolova kao poslastica. Upravo taj prijevoz u staklenicima je postala osnova uzgoja ananasa u kontroliranim uvjetima staklenika.

Kako raste ananas, plodovi mogu narasti i do 15 kilograma težine, a sazrijevanjem ukoliko se plodovi ne uberu sazrijevaju i sjemenke ananasa. Plod ananasa je slatko kiselog okusa, i u trenutku punog sazrijevanja emitiraju jedinstven i vrlo ugodan miris. Meso ploda ananasa ovisno o sorti može biti bijelo ili blago žućkaste boje.

Kako raste ananas u prirodnim uvjetima

Najprirodnije stanište za uzgoj ananasa su tropska i suha područja. U prirodnim uvjetima nisu svi plodovi obrani od strane ljudi i tako se omogućava da se biljka svojim sjemenkama dalje obnavlja i širi. Ananans je zeljasta biljka i ne raste ispod površine zemlje, poput korijenastih plodova povrća.

U tlu će se razviti listići koji mogu biti dugi čak i do 90 cm, a u samom središtu će se formirati cvijetovi na mesnatom dijelu iz kojeg će se razviti plod. Kako raste ananas danas ne samo u dijelovima Južne Amerike, Indije i Afrike, nego se prirodne plantaže ananasa mogu pronaći i u dijelovima srednje i centralne Amerike. Čak je i Kolombo prvi puta se susreo sa ananasom na Havaiima.

U prirodnim uvjetima kako raste ananas tokom prve godine razvoja iz sjemenke, nakon godine dana biljka će početi formirati plod, voće. Nakon sazrijevanja plod ulazi u fazu parenja, i proizvode se sjemenke. Sjemenke je potrebno pobrati jer uvelike kvare okus samog ploda.

Kako raste ananas u kontroliranim uvjetima, staklenicima

U područjima gdje nije prirodom određena suha i tropska klima moguće je uzgajati ananas u kontroliranim uvjetima staklenika. Evo kako raste ananas u kontroliranim uvjetima. Potrebna je određena temperatura i suhoća tla pa se ananas može uzgajati i u Rusiji. Ananas je danas vrlo rasprostranjeno voće vrlo ugodnog slatko kiselog okusa i može trajati dugo nakon što se ubere. Također, danas je ananas vrlo popularan i kao ukrasno bilje i moguće ga je nabaviti u malo bolje opremljenim vrtlarskim centrima ili velikim supermarketima.

Ananas možete uzgajati i kod kuće. Kako raste ananas u vašem domu? Prvo na što trebate obratiti pažnju je da je plod zdrav, da nema truleži i da je lišće zeleno. Najprikladnije doba godine je kasno ljeto ili rana jesen. Strpljenje i temperatura je kod uzgoja ananasa kod kuće najvažnije, jer proći će i godinu dana dok se neće pojaviti novi plod ako je vaš vrtlarski pothvat uspio.

Od listova nježno odvojite višak mesnog dijela na način da zeleni dio ima malu nožicu. Nakon toga obavezno je sušenje i pranje u otopini kalijevog permanganata. Tako biljku ostavite na užetu 3-5 dana da se osuši. U staklenku tamnog stakla ulijte vodu, ali pazite da gornji listovi ne plutaju u vodi. Nakon mjesec dana pojavit će se korijeni i tada možete biljku zasaditi u zemlju koju ćete dohranjivati dodacima za kaktuse i sukulentiće zalijevajući toplom vodom, ali ne smije biti previše vlažno. Ili jednostavno možete kupiti već zasađenu biljku i brinuti se o njoj.

Tagovi:

Više članaka