Što je kamata

Što je kamata

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je kamata?

Svatko je upoznat sa riječju kamata, no ne znaju svi što je kamata točno te što ona točno predstavlja u svijetu bankarstva. Kamata je pojam koji se često veže uz banke i njihovu ponudu kredita i dozvoljenih minusa. Svatko tko je ikada ugovarao kredit ili na svojem tekućem računu ima dozvoljeni minus jako dobro zna što je kamata i kako se ona izražava i izračunava. No, ima ljudi koji su novi u svijetu bankarstva i tek uče i spoznavaju u ovim novim, stranim pojmovima. Ukoliko sami niste sigurni što su kamate i kako se one izračunavaju i primjenjuju, mi ćemo vam u nastavku ovoga članka. Reći ćemo vam o svemu vezano uz kamate, kako one točno funkcioniraju, koje vrste kamata postoje, te ujedno vam reći kako su nastale kamate, i na kraju vam reći malo o povijesti kamatra. Stoga čitajte dalje ovaj članka i saznajte više o ovoj temi o kamatama.

Što je kamata i kako je nastala?

Na pitanje što je kamata, ćemo vam u ovome dijelu članka reći malo više o tome, te ujedno vam reći kako funkcioniraju kamate i kako se one primjenjuju u bankama i ostalim financijskim ustanovama. Današnje je kreditno tržište se izuzetno razvilo te su mnogobrojni novi proizvodi, ali i institucije, se pojavili i podigli bankarstvo na posve novu razinu. Jedno od takvih su i kreditne kuće poput hitri kredit koji omogućavaju građaninam brz i jednostavan način da dođu do kredita preko interneta bez puno muke i stresa. Nude povoljne te fiksne i minimalne kamate, a kada smo kod kamata, sada ćemo vam malo više reći o tome što je kamata zapravo. Kamata vam je cijena koju plaćate osobi ili ustanovni od koje ste pozajmili određenu svotu novca na određeno vrijeme. To je zapravo cijena te posudbe novca na jedan period. Svota novca koju posuđujete je glavnica, dok je procenat kamate koju plaćate na glavnicu se naziva kamatna stopa, i ona ovisi o tome koliki iznos novca posuđujete i koji ste rok otplate odabrali.

Saznajte što je kamata točno!

Sada kada znate što je kamata, sada ćemo vam malo više reći o tome koje vrste postoje, koja je razlika među njima i kako se pojavila kamata u bankarstvu. Prva vrsta kamatne stope je nominalna, koja se uglavnom prikazuje kao godišnja kamatna stopa i koristi se za posudbe novca na duže periode, dok se preračunava za kraće periode, a ona može biti fiksna, gdje se kamatna stopa ne mijenja tokom cijelog razdoblja, ili promjenjiva, gdje sse kamatna stioa mijenja tokom perioda. Efektivna kamatna stopa uključuje u sebi i naknade koje se plaćaju prilikom odobrenja kredita ili kod ulaganja u depozit, te pritom daje realniji prikaz ukupne cijene odnosno troška kredita ili depozita. Zatezna kamatna stopa se naplaćuje samo onda kada ste zakasnili s vašim obveznim plaćanjem računa ili rata. Sada kada znate što je kamata, vrijeme je da vam kažemo zbog čega su se one prvobitno pojavile. Kamata je nastala kao potreba i osiguranje one osobe ili ustanove da si osigura dobit, ali i sigurnost upuštanja u rizik kao što je posuđivanje novca. Već su se prve naznake primjenivanja kamata vidjele u vrijeme Sumeranske civilizacije, kao i u vrijeme Starog Egipta i područuju Mezopotamije, te je postepeno tokom povijesti se razvilo u konkrentno bankarstvo i razrađen biznis.

Tagovi:

Više članaka

Najbolje platforme za brze zajmove

Najbolje platforme za brze zajmove

Odabir najbolje platforme za brze zajmove može biti izazovan zadatak zbog velikog broja dostupnih opcija na tržištu. Svaka platforma nudi različite uvjete, kamatne stope i pogodnosti, stoga je važno p

Prednosti i nedostaci hitnih pozajmica

Prednosti i nedostaci hitnih pozajmica

U trenutku kada se suočimo s neočekivanim financijskim krizama, hitne pozajmice često se pojavljuju kao spas u zadnji čas. Ove vrste pozajmica nude brz i jednostavan način za dobivanje potrebnog novca