Zašto rijeka teče

Zašto rijeka teče

Zašto rijeka teče, vodotok mora teći, to mu samo ime govori

Zbog geoološkog i geografskog položaja postoje vode stajaćice i vode tekućice. Mora, jezera i bare drijemaju, mreškaju se valićima ili divlje bijesne ogromnim valovima, a potoci i rijeke teku po zemljanim koritima koje sama sila vode dubi i produbljuje i proširuje, a rijeke često teku i pod zemljom kao ponornice. Zašto rijeka teče, rijeke često zovemo i vodotoci ili vodotokovi, a vodotok mora teći, to mu samo ime govori, naravno, teče zbog gravitacije i strimih nagiba terena kroz koji teče. Sve rijeke teku prema moru ili prema nekom usputnom jezeru koje kada se prelije opet višak vode šalje prema moru. Od izvora do mora svaka rijeka se smanjuje ili povećava ovisno o potocima i manjim rječicama koje se u nju ulijevaju, količini kiše i snijega te količini otopljenog leda i snijega sa planinskih vrhunaca koji je nadvisuju. Zašto rijeka teče, gornji i donji tok stvaraju visinsku razliku koja tjera rijeku da poteče i nastavi teći.

Zašto rijeka teče, riječni promet, plodno porječje i vodoopskrba naseljenih mjesta i industrije

Rijeke su blago svijeta i sve velike civilizacije su nicale u porječjima i dolinama koja je plodnima odražavala upravo rijeka. Voda je kao i energija sunca ili vatre velika prirodna sila koja donosi velike blagodeti jer bez vode nema života, ali zna pokazati i svoju razornu moć u nezaustavljivim poplavama. Zašto rijeka teče, riječni promet ima veliku ulogu u trgovačkim putevima, plodno porječje osigurava plodnu žetvu svake godine i vodoopskrba naseljenih mjesta i industrije omogućava rast i razvoj velikih gradova jednako kao što održava život i najmanjih sela na svojim obalama. Mreža kanala se često gradi upravo zbog obrane od poplava kao i nasipi protiv polava. Zašto rijeka teče, zato jer ju na to tjera energija vode, sila zemljine teže i svakako reljefna konfiguracija tla po kojem teče. Mreže rijeka na zemlji su poput vodenih energetskih žila koje planeti i svemu živom na njoj osigurava život i opstanak, ali svi moraju biti svjesni snage vode.

Zašto rijeka teče, brane, umjetna jezera i hidroelektrane

Energija vode od prapovijesti nosi trupce, splavi, čamce i brodove i robe, a bez natapanja tla ne bi bilo ni sjetve ni žetve, pa ni života. Zašto rijeka teče, izgradnja brana, umjetna jezera i hidroelektrane su u pravom smislu iskoristile energiju vode, kao što su je nekada koristile vodenice u kojima je snaga vode pokretala mlinsko kamenje koja je mljela požnjeveno i ovršeno žito, pšenicu, ječam zob, samo one nisu trebale brane i nisu bitno narušavale vodotok. Električna energija dobivena snagom vode spada u najčistije energije, ali, jasno, nisu svi vodotokovi pogodni za hidroelektrane. Prljava industrija velegradova je nebrigom i ispuštanjem otpadnih voda u obližnje vodotokove, ali na svu sreću ekološki pokreti širom svijeta bude svijest o očuvanju okoliša i provode se velika čišćenja rijeka i lokalno i globalno. Zašto rijeka teče, lako, ako nemaju zapreka na putu, a ekolozi upozoravaju da rijeke nisu i ne smiju biti smetlišta, ako umru rijeke, umrijet će i život na zemlji.

Tagovi:

Više članaka

Tablete za erekciju

Tablete za erekciju

Seks je mnogima veoma bitna stavka u životu, moglo bi se čak reći jedna od sporednih stvari oko čega se svijet vrti. U zadnjih nekoliko godina, sve više se muškaraca bori sa problemom ve

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija razlog

Vjerojatno se svaki muškarac dosada u svom životu ujutro probudio neugodnom pojavom erekcije. Mnogi muškarci ne znaju koji je jutarnja erekcija razlog k tome i zbog čega se to i događa.

Zašto štucamo

Zašto štucamo

Svima nama se dogodi da nekada štucamo nakon obroka. No, većina ne zna zašto štucamo nakon obroka. Štucanje se zna pojaviti kada svoj stomak povećamo iznad normalne veličine. Ljudski stomak se nalazi