Zašto štucamo

Zašto štucamo

Zašto štucamo nakon obroka

Svima nama se dogodi da nekada štucamo nakon obroka. No, većina ne zna zašto štucamo nakon obroka. Štucanje se zna pojaviti kada svoj stomak povećamo iznad normalne veličine. Ljudski stomak se nalazi odmah ispod dijafragme, na lijevoj strani. Stoga, povećanje stomaka može pritiskati ili iritirati dijafragmu, što posljedično dovodi do štucanja. Naime, stomak se može povećati na više načina. Jedan od načina se odnosi na preveliki unos hrane odjednom. Također, brzo jedenje može isto tako uzroko

vati štucanje. Gutanje zraka je također jedan od načina. Konzumiranje gaziranih i alkoholnih pića isto tako dovodi do povećanja stomaka. Osim povećanja stomaka, štucanje mogu uzrokovati i stvari koje iritiraju ili odjednom promjene temperaturu jednjaka. To može biti povezano sa iritiranjem ili stimuliranjem živaca koji kontroliraju kontrakciju dijafragme.

Hrana koja može dovesti do iritacije jednjaka je raznolika i može se podijeliti u nekoliko skupina: jako ljuta hrana, začinjena hrana, kisela hrana, jako hladna pića i alkohol. Sada kada znate zašto štucamo nakon obroka možete poduzeti određene stvari da izbjegnete štucanje.

Zašto štucamo i kako ublažiti štucanje

Osim što je važno znati zašto štucamo, važno je znati i kako ublažiti ili skroz prekinuti štucanje. Štucanje uglavnom prestane samo od sebe, ali postoje određeni načini koje možete prakticirati kako bi ubrzali prestanak štucanja. Iako je znanstveno dokazano zašto štucamo, sljedećih nekoliko načina za prestanak štucanja nije i zato morate imati na umu da ti načini ne djeluju uvijek.

Najčešće korišteni načini se odnose na: disanje u papirnatu vrećicu, zadržavanje daha 15 do 20 sekundu, grljenje koljenja dok se naginjete prema naprijed, naginjanje prema dolje dok zadržavate dah, konzumiranje ili grgljanje vode, sisanje limuna, kontroliranje disanja smirivanjem, konzumiranje jedne čajne žličice šećera, konzumiranje tople vode sa medom itd.

No, svakako je najbolje spriječiti štucanje. Ako želite spriječiti štucanje, onda je najbolje da izbjegavate stari koje uzrokuju samo štucanje. Dakle, izbjegavajte kiselu hranu, alkohol, gazirana pića, brzo jedenje, ljutu i začinjenu hranu, prejedanje, gutanje zraka, pričanje dok jedete i jako hladna pića.

Zašto štucamo i kada posjetiti doktora

Sada kada znate zašto štucamo i kako ublažiti ili spriječiti štucanje, trebali bi i znati kada posjetiti doktora, ako štucanje ne prolazi. Većinu ljudi zanima zašto štucamo, ali ta ista većina nije upoznata sa činjenicom da štucanje može postati ozbiljan zdravstveni problem, koji se treba riješiti uz pomoć doktora.

Naime, štucanje uglavnom prođe samo od sebe unutar 48 sati, no postoje štucanja koja mogu trajati od 48 sati pa sve do dva mjeseca i tada se takvo štucanje naziva uporno štucanje. Štucanje koje traje duže od dva mjeseca se naziva kronično štucanje. Uporno i kronično štucanje mogu biti simptomi većeg zdravstvenog problema, poput srčanog udara.

Uz njih uvijek postoje dodatni simptomi koji vam ukazuju na ozbiljniji zdravstveni problem. Stoga, svako štucanje koje traje duže od 48 sati mora biti provjereno od strane doktora. Štucanje koje traje kraće od 48 sati se provjerava samo u slučajevima kada se ono često pojavljuje. Važno je da uporno i kronično štucanje ne zanemarite i da odete na vrijeme kod doktora.

Tagovi:

Više članaka

Kako se prenosi korona

Kako se prenosi korona

Sve danas želimo zaštiti svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji od korona virusa i stoga je iznimno važno znati kako se prenosi korona među ljudima. Ukoliko ne znamo kako se prenosi korona među ljud

Kako hipnotizirati osobu

Kako hipnotizirati osobu

Zanima vas kako hipnotizirati osobu rukama i želite skupiti informacije o tome kako bi i sami mogli to prakticirati. Jednom kada pročitate ovaj tekst znati ćete kako hipnotizirati osobu rukama. Za poč

Zašto brod pluta

Zašto brod pluta

Nekako volimo misliti da brodovi i splavi iz davnina nisu tonuli jer su bili drveni i lagana, a kao teška zagonetka nam se čini odgonetnuti zašto današnji masivni brodovi od teškog željeza isto tako n