Kako radi računalo

Kako radi računalo

Kako radi računalo, najveći fenomen modernog doba?

Računala su danas neizostavni dio svakog kućanstva. Većinu vijesti danas ljudi konzumiraju putem medija na internetu, a sve manje na TV-u. Posebno je to naglašeno kod mlađe populacije, koja u svojim rutinama više nema vremena za gledanje TV-a, a sve što žele pogledati, gledaju na internetu, na računalu; i to kad oni žele. Ipak, postavlja se pitanje: kako radi računalo? Kako smo dostigli da putem jednog aparata imamo pristup bogatstvu informacija, ne samo naših, već i svjetskih? Računalo radi na principu preuzimanja informacija, procesiranja istih te izbacivanje podataka za korisnika. Kako radi računalo je tema o kojoj možemo napisati cijelu knjigu, no što se osnovnih modela funkcioniranja tiče, to možemo lako predočiti publici. Osobna računala namijenjena su za baratanje i upravljanje informacijama. Omogućila su nam prečace i brže načine da plasiramo svoje informacije svijetu, kao da ih i brže dobivamo. Računalo je bez presedana najveći izum modernog doba, a naša generacija prva je koja se uči novim oblicima informiranja.

Kako radi računalo i koji su glavni dijelovi računala?

Osnovna podijela kad je u pitanju računalo tiče se podjele na hardware i software. Na najjednostavniji način – hardware je sve ono što možete opipati (tipkovnica, miš, kućište, monitor), a software ono što ne možete (operacijski sustav, program, aplikacija). Kad je u pitanju hardware, postoje dijelovi preko kojih šaljete informacije računalu (input), a to su tipkovnica i miš, te oni dijelovi koji izbacuju procesirane informacije natrag Vama (output), a primjer toga je monitor ili ekran. Kako radi računalo najbolje objašnjava vrlo jednostavna formula – računalo radi na principu slanja, procesiranja i izbacivanja informacija. Ovo je osnovno načelo računala, a daljnji razvoj računalne tehnologije omogućuje vrlo kompleksne i velike količine informacija koje također djeluju na ovaj način. Dakle, sve što radite na računalu može se svesti na input, process i output. Kako radi računalo uvjetovat ćete Vi i Vaše akcije. Objasnimo sada na primjeru kako funkcioniraju računala i kakva je u tome Vaša uloga.

Kako radi računalo? Objasnimo na primjeru.

Kako radi računalo? Uzmimo za primjer da želite natipkati neki tekst (neovisno o njegovo svrsi). Ono što radite jest paljenje računala te otvarate vrlo vjerojatno Microsoft Word. Tamo možete vrlo lako putem tipki na tipkovnici napisati što želite, a putem monitora možete vidjeti što ste napisali. Dakle, tipkovnicom šaljete informacije tako da pišete tekst, a računalo to obrađuje i izbacuje Vam u obliku teksta u Wordu. Isti ovaj model vrijedi i kad gledate Netflix ili HBO GO, kad igrate video igru, kad upalite radio na računalu, baš kao i kad napravite bilošto drugo. Kako radi računalo može se objasniti isključivo putem procesiranja informacija, otuda i naziv informatika! Osnovne informatičke grane znanosti također su dostupne na internetu. Ukoliko Vas zanima kako rade računala do informacije je najlakše doći. Iskoristite mogućnosti i kvantitetu interneta kako biste se dostatno informirali o bilokojoj temi. Prednost ove generacije je dostupnost informacija, svakako to i iskoristite.

Tagovi:

Više članaka

Kako sakriti aktivnosti na internetu

Kako sakriti aktivnosti na internetu

U današnje vrijeme, kada sve više vremena provodimo na internetu, važno je znati kako zaštititi svoju privatnost i sakriti svoje aktivnosti na mreži. Jedan od načina za to je korištenje VPN-a, virtual

6 razloga zašto nitko ne čita vaš blog

6 razloga zašto nitko ne čita vaš blog

Iako skoro svaka tvrtka i mnogi influenceri imaju svoj blog, ne postižu svi jednako dobar uspjeh. Ukoliko ste i Vi razočarani s prometom i učinkom svojeg bloga, ne morate se brinuti, jer niste sami u