DANI RUĐERA BOŠKOVIĆA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2011. / 20.05.2011.
vrijeme održavanja: 18.00 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Ante Radonić

Povodom obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, u Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se manifestacija Dani Ruđera Boškovića

Na dan 18. svibnja ove  godine ćemo proslaviti 300. obljetnicu rođenja Ruđera Boškovića. Tijekom tog tjedna održati će se u Tehničkom muzeju tri prigodna popularno-znanstvena predavanja za građanstvo.
 
U srijedu, 18. svibnja 2011. u 18 sati održati će se predavanje:
 
Genijalne ideje Ruđera Boškovića
 
Predavač je Stipe Kutleša.
 
U predavanju će se istaknuti najvažniji doprinosi Ruđera Boškovića pojedinim znanostima i pokazati da su njegove ideje doista genijalne. Mnoge od tih ideja bile su prvijenci i neke su se tek u kasnijoj znanosti ostvarile, a neke još nisu. Izvor njegovih ideja je uglavnom u apriornim principima i dosljednim misaonim izvodima iz njih.
 
U četvrtak, 19. svibnja u 18 sati održati će se predavanje:
 
Ruđer Bošković u svjetlu moderne znanosti
 
Predavač je Mladen Martinis.

Ruđer Bosković je bio dominantna znanstvena figura u prvoj polovici 18. - stog stoljeća, ali njegovo kapitalno djelo Teorija prirodne filozofije i jedinstveni zakon sila tek danas dobivaju punu znanstvenu opravdanost. Njegovu ideju o neprobojnim fizikalnim točkama danas prepoznajemo kao fermione. Njegova univerzalna sila  na tragu je danasnjih teorija ujedinjenja svih prirodnih sila. Predavanje će obuhvatiti ova zapažanja kao i neka druga koja tek dobivaju na važnosti kao npr. oscilirajući svemir.

 
U petak, 20. svibnja u 18 sati održati će se predavanje:
 
Astronomski izazovi u stoljeću Ruđera Boškovića
 
Predavač je Tatjana Kren.
Bit će dan osvrt na problem gibanja Zemlje i Boškovićev stav o tom pitanju, razvoj teleskopa, osnivanje zvjezdarnica, posebno Boškovićeve u Breri i drugo.


 
Ulaz na sva predavanja je slobodan
 
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

povratak