MDM 2016. / Radionice i predavanja Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju u HDA te Hrvatskoga filmskog arhiva

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 21.04.2016. / 18.05.2016.
organizator: Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Hrvatski državni arhiv u sklopu 21. edukativne muzejske akcije pod nazivom "KLIK na kulturni krajolik" predstavit će se javnosti kroz radionice i predavanja Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju te Hrvatskoga filmskog arhiva.
 
 
Radionice su planirane jednom tjedno (četvrtkom u 14 sati, petkom u 13 sati), a predavanje 18. svibnja u 14 sati na Međunarodni dan muzeja.
 
Zbog ograničenoga prostora potrebno je u obje radionice osigurati mjesto uz prethodnu najavu na e-mail ili na brojeve telefona u nastavku i prilogu.
 
O temi:
Arhivski zapis kao čuvar kulturnog krajolika
Kroz radionice i predavanja dva različita odjela Hrvatskoga državnog arhiva otkrijte načine čuvanja i zaštite te nastajanja i korištenja konvencionalnoga i audio-vizualnoga arhivskog gradiva – nositelja uspomena i kulturnih krajolika iz nekih prošlih vremena:
 
I. Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju HDA, Marulićev trg 21
Radionice četvrtkom: 21.04., 28.04., 05.05., 12.05., u 14 sati
Predavanje u srijedu, 18.05., u 14 sati
 
Uz pomoć digitalnoga mikroskopa (klik! za prepoznavanje tehnike) u radionicama Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju HDA četvrtkom u 14 sati sudionici će imati priliku upoznati tehnike analiza različitih vrsta tinti i crtačkih tehnika te sudjelovati u izradi zaštitne ambalaže uz kratko predavanje konzervatora-restauratora o nedestruktivnim metodama analiza pisane baštine na papiru. U radionici će se koristiti originalni dokumenti HDA – nacrti, karte, razglednice i crteži s temom pejzaža.
 
Na Međunarodni dan muzeja, u srijedu, 18.05. u 14 sati, Igor Kozjak, konzervator-restaurator za stare uveze i načelnik
Knjigovežnice u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju HDA održat će javno predavanje Konzervatorskorestauratorski radovi na fotografskoj kameri i kutiji LaForest s druge polovice 19. st. (u dvorani Katalozi Hrvatskoga državnog arhiva).
 
II. Hrvatski filmski arhiv HDA, Savska 131
Radionice petkom: 22.04., 29.04., 06.05., 13.05., u 13 sati
 
Prezentacijske projekcije 8mm filma uz tematsko predavanje filmskih arhivista Filmski zapis kao čuvar kulturnog krajolika održavat će se petkom u 13 sati u Hrvatskom filmskom arhivu HDA.
 
Kako sam naziv ovogodišnje muzejske akcije KLIK na kulturni krajolik u sebi spaja modernu tehnologiju i pojam kulturnog krajolika kroz prezentacije tehnologije pokretne filmske slike, koja je danas gotovo napuštena i istisnuta digitalnim medijem, vidjet će se kako su neki zapisi koji su u doba svog stvaranja imali jednu funkciju, u slučaju obiteljskih filmova bilježenja privatnih doživljaja, s protokom vremena postali puno više, svjedoci određenih kulturnih prostora i razdoblja.
 
Program je zamišljen kao izbor putopisnih snimaka snimljenih na 8mm vrpci od strane amatera i zaljubljenika u film koji u svojem sadržaju bilježe mjesta, arhitekturu i prostore koji su u proteklih 50 godina doživjeli veće ili manje promjene.
 
Zbog ograničenog prostora u obje radionice potrebno je osigurati mjesto uz prethodnu najavu na broj tel. 4801 981/930 ili na email: edukacija@arhiv.hr

povratak