DANI SVEMIRA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 23.11.2016. / 25.11.2016.
vrijeme održavanja: prema satnici
organizator: Tehnički muzej "Nikola Tesla"

Od 23 do 25. studenog 2016. očekuje vas devet interesantnih predavanja na temu Svemira i najnovijih istraživanja

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ po deseti put održati će se znanstveno-popularizacijska manifestacija Dani svemira. Manifestacija je pobudila veliki interes kod učenika, studenata i građana. Cilj manifestacije je da se kroz raznovrstan izbor predavanja omogući svima zainteresiranima što bolji uvid u suvremena istraživanja svemira a isto tako i da se predstavi korištenje suvremene tehnologije u tim istraživanjima. Isto tako želi se zainteresirati mlade ljude za prirodoslovne i tehničke znanosti. U tijeku tri dana održati će se ukupno devet predavanja te će nastupiti devet poznatih predavača. Predavanja će biti popraćena prezentacijama.

Srijeda, 23. studenog 2016.

17:30 – 18:30    Ante Radonić: Misija "ExoMars"

19:00 – 20:00   Goran Hudec: Kineska astronautika

20:30 – 21:30   Goran Vojković: Pravni status svemira

Ante Radonić: Misija ExoMars

Crveni planet stalno je u žarištu znanstvenika i običnih ljudi. Posebno ćemo se osvrnuti na najnoviju misiju Europske svemirske agencije. Što se dogodilo sa landerom „Schiaparelli“? Sada je u području Marsa aktivno ukupno osam aparata i to dva robotska rovera na površini Marsa i šest orbitera u orbiti oko istog. Kada će ljudske posade krenuti prema Marsu? Što to želi poduzetnik i vizionar Elon Musk?

Goran Hudec: Kineska astronautika

Tajkonauti Jing Haipeng I Cheng Dong boravili su 30 dana na svemirskom laboratoriju Tiangong 2. Ovog mjeseca s novog lansirnog centra Wenchang poletjela prvi put raketa CZ-5, najsnažnija iz nove generacije. Kineska astronautika skokovito grabi naprijed, kakve su im mogućnosti i planovi za blisku budućnost?

Goran Vojković: Pravni status svemira

Kakav je pravni status Mjeseca i ostalih svemirskih tijela? Kome odgovaraju astronauti i što ako slete u pogrešnu državu? Tko će imati koristi od rudarenja na asteroidima i tko će takvo rudarenje morati odobriti? Što ako se dogodi kazneno djelo na svemirskoj letjelici ili na Marsu?

Četvrtak, 24. studenog 2016.  

17:30 – 18:30    Damir Lozovina: Misija "Gaia" i novi horizonti naše galaksije

19:00 – 20:00   Davor Horvatić: Je li Svemir računalna simulacija?

20:30 – 21:30    Zvonimir Drvar: Određivanje udaljenosti u svemiru

Damir Lozovina: Misija „Gaia” i novi horizonti naše galaksije

Predavanje povodom objave prvog planiranog seta preliminarnih podataka svemirske misije GAIA.

Kakav će utjecaj na našu predodžbu Galaksije imati novi podaci? Objava nove i vrlo precizne karte milijarde i tri stotine milijuna nebeskih objekata planira se nakon završetka misije u 2022. godini.

Koji su slijedeći koraci?

Davor Horvatić: Je li Svemir računalna simulacija?

Sve u ovom svemiru možemo izraziti jezikom matematike. Trenutno smo u fazi da možemo simulirati pojedine nukleone ili botove unutar okvira strojnog učenja koji su dovoljno uvjerljivi da zavaraju sugovornika. Zamisliva nam je budućnost u kojoj možemo pokrenuti simulaciju cijelog svijeta. Takav svijet bi obavezno morao imati potpis simulacije. Srećom u modernoj fizici imamo egzaktan alat kojim možemo otkriti živimo li u simulaciji.

Zvonimir Drvar: Određivanje udaljenosti u svemiru

U predavanju će biti riječi o metodama mjerenja svemirskih udaljenosti. Spomenut će se i povijesna dimenzija određivanja udaljenosti, a predavanje je tako koncipirano da će prvi dio biti posvećen premjeravanju Sunčeva sustava, a drugi dio premjeravanju vidljivog svemira.

Petak, 25. studenog 2016.

17:30 – 18:30    Vladis Vujnović: Osam zviježđa, osam svemirskih zgoda

19:00 – 20:00    Dario Hrupec: Tamna materija, tamna energija

20:30 – 21:30    Ogren Variola: Zvijezde, planeti i asteroidi

Vladis Vujnović: Osam zviježđa, osam svemirskih zgoda

Prošetat ćemo se kroz osam zviježđa prateći odabrane svemirske objekte i zbivanja. Jesu li Velika i Mala kola samo dijelovi zviježđa? Kako to da vidimo jednu zvijezdu Maloga medvjeda, Sjevernjaču, a zapravo su to tri zvijezde? U zmijolikom Zmaju naći ćemo središte oko kojega kruži Zemljina os. Kako se maglice-galaksije mogu razaznati od difuznih maglica? Ući ćemo u prostore šest zviježđa čija imena povezuje jedan grčki mit. Pronaći ćemo zvijezdu čija je pravilna promjenjivost naučila astronome određivati snagu zvjezdane svjetlosti i time mjeriti njihovu udaljenost.

Dario Hrupec: Tamna materija, tamna energija

Svemir se sastoji od oko 5% normalne materije (one od koje smo sami građeni, od koje su građeni  Zemlja, Sunce i sve zvijezde u svim galaksijama), oko 27% tamne materije (čiju prirodu još ne znamo) i oko 68% tamne energije (koju obično povezujemo s ubrzanim širenjem svemira). Ti podaci proizlaze iz vrlo preciznih mjerenja fluktuacija kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja i teorijskih modela na kojima počiva fizička kozmologija: teorije velikog praska i opće teorije relativnosti. No, tamna materija još nije izravno opažena, a tamnu materiju neki dovode u pitanje kao pogrešan koncept. Predavanje će pokazati što zasad znamo i što bismo na temelju novih eksperimenata uskoro mogli saznati o ovim top-temama današnje fizike.

Ogren Variola: Zvijezde, planeti i asteroidi

Znamo li što su zvijezde, što su planeti, a što asteroidi? Školske definicije se lako može naučiti, no razumjeti što je to nebesko tijelo je nešto više od definicije. Točkice na nebu u zadnjih pola stoljeća su narasle na cijele svjetove koje je potrebno shvatiti puno bolje nego što to prikazuju zastarjele školske definicije. Ovo je priča o nebeskim objektima koju niste učili.

Predavanja se održavaju u kinodvorani Muzeja.

ULAZ JE SLOBODAN!

Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Muzeja od 12:00 sati na dan predavanja (broj ulaznica je ograničen).

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Zagreb, Savska cesta 18.

 Tel: +385 1 48 44 050

www.tmnt.hr

povratak