DANSKI KOTAČI

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.04.2012. / 17.06.2012.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej i Veleposlanstvo Danske

Tehnički muzej će u suradnji s Veleposlanstvom Danske ugostiti izložbu Danski kotači

Koncept „Danski kotači“ započinje otvaranjem izložbe fotografija priznatog Danskog umjetnika Mikael Colville-Andersena naziva „Monumental Motion“ (http://copenhagenize.eu/monumental_motion/index.html), u Tehničkom muzeju, koja prati suživot građana Kopenhagena i njihovih bicikala. Ova izložba šalje vrlo jak i glasan apel svim građanima Zagreba na aktivniju upotrebu vlastitih bicikala prilikom odlaska na posao, u kupovinu ili izlet. Još jedan od glavnih razloga organiziranja ove izložbe je i taj što je kultura biciklizma jedan od sastavnih dijelova percepcije svakog Danca.

Osim izložbe, koja će biti otvorena u Tehničkom muzeju od 18. travnja do 17. lipnja 2012., cilj je koncepta građanima Zagreba približiti Dansku kulturu vožnje biciklom, njezine prednosti, prezentirati načine unapređenja biciklističke infrastrukture, prezentirati tehnike brzih popravaka bicikla, upoznati ih sa svim potencijalnim opasnostima i strogim pisanim i nepisanim pravilima prilikom vožnje biciklom te kao kruna inicijative potaknuti ih da intenzivnije počnu razmišljati o simbiozi njih i njihovih vlastitih bicikala. Sve to kroz predavanja i radionice aktivnih sudionika na ovom polju iz Danske i Hrvatske.

Isto tako Zagrepčani će po prvi puta moći uživo vidjeti svjetski proslavljene Christiania bike (http://www.christianiabikes.com/)i Long John-Bullitt bike (http://www.larryvsharry.com/english/) teretne bicikle, izuzetno popularne i izvan granica Danske. Od svog nastanka još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, Christiania bicikl postao je ikona danskog transporta biciklima te osvojio brojne međunarodne nagrade za dizajn. Isto se može reći za Bullitt bicikl koje je zapravo moderna reinkarnacija starog Long John teretnog bicikla koji se u Danskoj koristi još od 1929. godine kada ga je patentirao mehaničar Morten Rasmussen Mortensen.
 
Dansko Veleposlanstvo u Zagrebu izložbu Monumental Motion kao i popratne aktivnosti organizira u suradnji s EU delegacijom u Hrvatskoj, neprofitnim organizacijama Sindikat biciklista i ARCHIsquad te Gradom Zagrebom.
 
 
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

povratak