EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 16.09.2018. / 22.09.2018.
vrijeme održavanja: prema rasporedu događanja
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Branimir Prgomet

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti održati će se od 16 do 22. rujna 2018, a dio događanja odvija se i u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.
Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost.
Šesnaesto izdanje Europskog tjedna mobilnosti održat će širom Europe i svijeta pod sloganom „Kombiniraj i kreni (Mix and Move)“. 
Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe.
Dolazak grupa molimo obavezno prethodno najaviti na branimir.prgomet@tmnt.hr. Ulaz na sva događanja je besplatan i ne uključuje stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja.
 
Ovogodišnji partneri Muzeja u realizaciji programa su Državni hidrometeorološki zavod, Dvokut-Ecro, Hrvatsko interdisciplinarno društvo, ZET,  i Škola za cestovni promet, Zagreb.
U sadržajno bogatom programu ističe se besplatan razgled stalnog postava Muzeja za pojedinačne posjete (bez Planetarija), u srijedu 20.09, u uredovno vrijeme, od 9 do 17 sati.
 
Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844-050; 01/4881-626
marijo.zrna@tmnt.hr
 
 
 
Europski tjedan mobilnosti „Kombiniraj i kreni (Mix and Move)“ (16 – 22. 9. 2018)
Program sudjelovanja Tehničkog muzeja Nikola Tesla i
partnera u Muzeju
 
 
Utorak, 18. 9.
 
9.00 do 17.00 sati – predstavljanje, Gordan Golja, Dvokut-Ecro: PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 
10.00 do 11.00 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.
 
13.00 do 14.00 sati – predstavljanje dijela stalnog postava Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost, Branimir Prgomet, TMNT, Stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla. 
Predstavljanje odjela i infocentra Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost, dijela stalnog postava Muzeja. U TMNT-u izložen je presjek hibridnog motora Toyote Prius, najprodavanijeg hibridnog vozila u povijesti, uz to u odjelu prometnih sredstva nalazi se i prvi hrvatski električni automobil, koncept XD tvrtke Dok-ing. Naglaskom obilaska biti će na prezentaciji i objašnjavanju hibridnih, električnih i biodiesel pogona vozila kao alternativnih oblika za budućnost gradskog prometa kroz predmete koje možemo vidjeti u stalnom postavu Muzeja.
 
Srijeda, 19. 9.
 
9.00 do 17.00 sati, Dan Otvorenih vrata – besplatan ulaz za pojedince u postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla (bez Planetarija)
 
9.00 do 17.00 sati – predstavljanje, Gordan Golja, Dvokut-Ecro: PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 
11.00 do 12.00 sati – edukativna igraonica Solarni autić, Krešimir Čanić, Hrvatsko interdisciplinarno društvo, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
Na edukativnoj igraonici sudionici će samostalno složiti autić pokretan sunčevom energijom. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale u dvorištu će biti organizirana utrka autića. Primjereno za djecu nižih razreda osnovne škole.
 
11.00 do 12.00 sati - predavanje Mix and Move – vodik i gorivni članci, Ankica Kovač, Fakultet strojarstva i brodogradnje, kino dvorana i dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
S obzirom na svijest o globalnom zatopljenju i važnosti zaštite okoliša, trendovi na tržištu danas su takvi da je vodik sastavni dio gotovo svih energetskih strategija i europskih direktiva. Tako je EU izdala direktivu po kojoj se mora osigurati protočnost vozila na vodik na način da se osigura punjenje vodika svakih 300 km do 2025. godine. Velike svjetske naftne kompanije i automobilska industrija podupiru takav razvoj događaja jer se već prilično jasno razabire kraj naftne ere (ne toliko zbog nedostatka rezervi koliko zbog ugrožavanja okoliša). U tom kontekstu, ovom radionicom / predavanjem javnosti će se pokušati približiti nove tehnologije čistijeg transporta temeljenog na alternativnom gorivu, odnosno vodiku. Unatoč ostvarenim rezultatima nekolicine znanstvenika kojima je u fokusu ovo područje istraživanja, o vodiku kao jednom od rješenja smanjenja štetnih emisija CO2 te zaštite okoliša općenito, u Republici Hrvatskoj se još uvijek vrlo malo zna. Takva nedovoljna informiranost uzrok je općem stavu javnosti o vodiku kao potencijalnoj opasnosti. Kada se spomene vodik, danas je kod nas prva asocijacija 'vodik + kisik = plin praskavac = bomba BOOM', a vrlo malo je poznata činjenica da je potreban udio vodika u odnosu na volumen u kojemu se nalazimo najmanje 4%, a što je vrlo teško dostiziva granica s obzirom na prozračnost, što namjernu što spontanu. I upravo zbog takvih i sličnih razmišljanja proizašlih iz nedovoljne informiranosti potrebno je popularizirati nove tehnologije temeljene na vodiku. Kroz predavanje, predstavit će se i prva hrvatska punionica vodika koja treba osigurati autonomiju prvog hrvatskog bicikla na vodik. Oba projekta rade se u Laboratoriju za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
 
Četvrtak, 20. 9.
 
9.00 do 17.00 sati – predstavljanje, Gordan Golja, Dvokut-Ecro: PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 
10.00 do 11.00 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.
 
10.30 do 11.00 sati – predstavljanje parnih strojeva: Punom parom, Katarina Ivanišin Kardum, TMNT, Odjel transformacije energije u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla. 
Punom parom je pilot projekt pokretanja novoobnovljenih funkcionalnih parnih strojeva Odjela transformacije energije. Projekt uključuje vodstvo tijekom kojega će se strojevi pokrenuti za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati ih u njihovoj cjelovitosti. Primjereno za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole.
 
11.00 do 11.30 sati – predavanje Vozila budućnosti u javnom gradskom prijevozu putnika, Ivan Bator, Martina Batinić, ZET, kino dvorana Tehničkoga muzeja Nikola Tesla.
 
11.30 do 12.00 sati – predavanje Prijevoz osoba s invaliditetom u organizaciji ZET-a na području grada Zagreba, Josip Golubić, Mateo Matić, ZET, kino dvorana Tehničkoga muzeja Nikola Tesla.
 
11.30 do 12.30 sati – prezentacija, Niskopodni autobus sa ulaznom rampom za osobe sa invaliditetom, ZET, dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
 
14.00 do 15.00 sati – predstavljanje projekta Learning E-mobility (LEMO) i električnog automobila SMART, Škola za cestovni promet, Zagreb (Igor Jelić), kino dvorana i dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Primjereno za učenike završnih razreda osnovne škole i srednje škole.
Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektom Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012-2014) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture. Ovaj projekt logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Primjereno za učenike završnih razreda osnovne škole i srednje škole.

povratak