Kako rade stari telefoni

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 14.05.2014. / 14.05.2014.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Mario Mirković

O povijesti telefona i tome kako rade upoznati će vas dipl. ing. Željko Staklarević na prigodnom predavanju u Tehničkom muzeju u srijedu, 14. svibnja 2014. u 18 sati.

Znate li da je

-Robert Hook (1635. – 1703.) 1667. godine načinio uređaj kojim je uspio prenijeti glas na udaljenost od oko 700 m;
-Philip Reis još davne 1861. godine predstavio aparat kojeg naziva telefon;
- u laboratoriju Alexandera Graham Bella (1847. – 1922.) 10. 03. 1876. godine
prenesena prva rečenica putom telefona: “ Gospodine Watson dođite ovamo trebam Vas.”

Više o povijesti telefona i tome kako rade upoznati će vas dipl. ing. Željko Staklarević na prigodnom predavanju u Tehničkom muzeju u srijedu, 14. svibnja 2014. u 18 sati.

Govor je bitan dio ljudske komunikacije. Čovjek je društveno biće i kao takav je kroz cijelu svoju povijest upućen na druge ljude. Upućenost jednih prema drugima, kao i uzajamna povezanost ostvaruju se pomoću međusobne razmjene misli, ideja, poruka, znanja i drugog. Govor je pokretač mnogih ljudskih aktivnosti, pa se tako već u ranoj ljudskoj prošlosti nastojao govor prenijeti daljinu. Čovjek je bio svjestan da njegov glas ne može doseći veće udaljenosti, pa ne čude mnogi mitovi i legende o prijenosu glasa na velike udaljenosti. No ostvarenje ideje o prijenosu glasa na velike udaljenosti počelo se praktički realizirati tek početkom 19. stoljeća.
Prvi ozbiljniji pokušaji prijenosa glasa javljaju se u tako zvanoj neelektričnoj telefoniji, kada se glas pokušao prenijeti običnim mehaničkim, optičkim i akustičnim sredstvima.
Izumom funkcionalnoga električnog brzojava 1844. g. javljaju se ideje o prijenosu glasa na velike udaljenosti pomoću elektricitete.
Predavanje prati pojavu prvih telefonskih aparata, te razvoj telefonije sve do pojave elektronike u telefoniji.

Predavanje se održava povodom muzejske akcije (BEZ) VEZE.

Ulaz na predavanje je besplatan.
Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

Informacije:
01/4844-050
mario.mirkovic@tehnicki-muzej.hr

povratak