Kotač

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 20.04.2010. / 16.05.2010.
vrijeme održavanja: radnim danom od 10 do 14 sati; subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati
organizator: Tehnički muzej

Tema 15. muzejske edukativne akcije za 2010. godine je KOTAČ.

Osim fokusa na sam predmet, moguć je široki pristup temi doslovno i simbolički: kotači na vozilima, kotač povijesti, povijest kotača, kotač sudbine, kotač koji nedostaje, prirodni kotači, kretanje, putovanje, vidljivi i nevidljivi kotači..... niz je gotovo nepregledan, a moguće je obuhvatiti materijalnu i nematerijalnu kulturu, odnosno baštinu.

U ovoj akciji upoznat ćemo Velociped, bicikl iz sredine 19. stoljeća, na kakvom su se vozili naši stari i isprobati svoju spretnost u vožnji.

Specifičnoga atraktivnog izgleda, prednjega kotača povećanog radi postizanja veće brzine, bio je prvi model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i uporabu bicikla.
Iako su ga proglašavali opasnim i smiješnim vozilom zato što je zbog veličine kotača često izazivao prevrtanja vozača preko volana i padove zbog naglih skretanja, znatno je pridonio popularnosti i razvoju bicikla.

Termini za probnu vožnju Velocipeda sudionicima muzejske edukativne igre:
- radnim danom od 10 do 14 sati
- subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati

Pozivamo i vas da nam se pridružite i pokušate ono što mnogu misle da je lak zalogaj. Vožnja biciklom je na vlastitu odgovornost, a prilikom vožnje uz stručnu pomoć demonstratora obavezno je nošenje zaštitne kacige i štitnika.

povratak