MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2015

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2015. / 18.05.2015.
vrijeme održavanja: od 9 do 17 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Tehnički muzej 18. svibnja 2015. nudi besplatan obilazak prigodnih radionica i stalnog postava

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2015., na temu Muzeji za održivo društvo, u Tehničkom muzeju kreiran je program u skladu s našim poslanjem koje promišlja održivi razvoj i njegov odnos prema napretku tehnologije. Povezujemo baštinu (program Punom parom!) i suvremenost, uz muzeološki aspekt problema održivosti muzejske građe - tehničkih artefakata.

Tehnički muzej toga će dana iznimno biti otvoren za javnost od 9 do 17 sati.

Koordinator programa: Katarina Ivanišin-Kardum

Program:

10:30 Punom parom! – vodstvo

11:30 Obnovljivi izvori energije i  energetska učinkovitost – vodstvo

12:00 Rudnik – vodstvo

12:30 Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

13:00 - 14:00 Biootpad nije smeće, a komposta nikad dosta! – radionica

14:00 Punom parom - vodstvo

14:30 Obnovljivi izvori energije i  energetska učinkovitost – vodstvo

15:00 Rudnik – vodstvo

15:30 Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

Punom parom! – vodstvo

Punom parom! je pilot projekt pokretanja novo obnovljenih funkcionalnih parnih strojeva iz Odjela transformacija energije Tehničkog muzeja. Tijekom vodstva, strojevi će se pokrenuti za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati u njihovoj cjelovitosti. Cilj je prezentirati ove predmete u pogonu  najširoj javnost, uz razmatranje mjera potrebnih za održivost ovakve prezentacije tehničke baštine iz fundusa tijekom cijele godine.

Autori programa:Davor Fulanović, Katarina Ivanišin Kardum, Zoran Kirchhoffer, Mario Mirković

Obnovljivi izvori energije i  energetska učinkovitost – vodstvo

Na prošlost uporabe obnovljivih izvora energije podsjećaju izlošci iz fundusa Tehničkog muzeja: vodeničko kolo te funkcionalni model vjetrenjače mlina s pomičnim krovom Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja iz 16. stoljeća. Kod energetske učinkovitosti prošlost sa sadašnjošću povezuju izložene žarulje sa žarnom ugljenom i metalnom niti te stari kućanski uređaji: perilica i štednjak.
Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj. Tako u prostoru obnovljivih izvora energije posjetitelji mogu vidjeti plosnati Stirling–Kolinov motor na vruću vodu, pirolitički kotao na drva i kotao na pelete, makete vjetroagregata i vjetrolektrane Pometeno brdo, fotonaponske module i model sunčanoga toplovodnog grijanja u prirodnoj veličini. Izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini. Pozornost posjetitelja privući će i funkcionalni izlošci koji vjerno dočaraju uporabu: funkcionalni model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije i uređaj za prikaz potrošnje električne energije klasične i štedne rasvjete.

Autori programa: Davor Fulanović i Branimir Prgomet

Rudnik - vodstvo

Rudnik Jama Barbara jedinstven je muzejski sadržaj u kojem posjetitelji mogu doživjeti pravi ugođaj rudarskog života i rada. Nazvan po zaštitnici rudara sv. Barbari, svakako je za posjetitelje najprivlačniji dio Odjela geologija, rudarstvo, nafta. Izgrađen je 1963. godine i prikazuje podzemnu eksploataciju mineralnih sirovina. Osim prikaza dobivanja ugljena, posjetitelji mogu vidjeti i načine otkopavanja drugih mineralnih sirovina, primjerice boksita, olovno-cinkove-srebrne rude te željeza.

Autor programa: Željko Staklarević

 

 

 

Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

Putem pokusa, posjetiteljima će se približiti život i djelo Nikole Tesle, pa će tako upoznati okretno magnetsko polje, Tesline visokofrekventne transformatore, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i dr.Osim pasivnog praćenja desetak atraktivnih pokusa s tribine, neki posjetitelji u njima će i aktivno sudjelovati.

Autor programa: Renato Filipin

13 -14 Biootpad nije smeće, a komposta nikad dosta! – radionica

Tijekom ove pokazne radionice posjetitelji će naučiti kako kompostirati na balkonu, terasi ili u stanu, kako proizvesti kvalitetan kompost i koja je njegova uloga u organskom uzgoju hrane i kruženju hranjivih tvari u ekosustavu, te kako imitirajući prirodu zbrinuti kuhinjske otpatke na licu mjesta. Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas. Osim što može biti učinkovit i koristan način zbrinjavanja biootpada, imitiranjem prirodnih procesa razgradnje, kompostiranjem se organske otpatke pretvara u visokovrijedan resurs za uzgoj biljaka. Time se ujedno pobošljava struktura tla, zadržava vlaga, prozračuje tlo, povećava mikrobiološka aktivnost u tlu, te se doprinosi prirodnoj otpornosti biljka na nametnike i bolesti.

Voditeljica radionice: Cvijeta Biščević (ZMAG; Parkticipacija)

Ulaz besplatan

*Napomena: na Međunarodni dan muzeja nećemo imati vodstvo u Planetariju i izložbi Abeceda novca

 

povratak