NOĆ MUZEJA u Tehničkom muzeju

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 30.01.2009. / 30.01.2009.
vrijeme održavanja: 18.00-24.00
organizator: Tehnički muzej, Zagreb
voditelj: Miljenko Paunović

Odjel vatrogastva:  nizom izvornih izložaka – ručnih i motornih vatrogasnih štrcaljki, zaprežnih vatrogasnih vozila, ljestava, cijevi, mlaznica i druge opreme koja se koristi u vatrogastvu te uz bogatu likovnu i tekstualnu prateću građu prikazan je razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.

Odjel transformacije energije: prikazan je razvoj izuma i rješenja kroz povijest naše civilizacije u nastojanju da se „manje vrijedni“ oblici energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe primjerenije.

Odjel prometnih sredstava: tijekom tisućljeća čovjek je korak po korak osvajao prostranstva kopna, svladavao vodene prepreke i pobijedio Zemljinu gravitaciju. U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava na kopnu, u vodi i u zraku.

Demonstracijski kabinet Nikola Tesla: U kabinetu su izložene vjerne replike Teslinih najvažnijih strojeva i naprava na kojima se izvode zanimljivi pokusi.

Predavanja uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle:  u 18,30; 19,30; 20,30; 21.30 i 22.30 sati (najviše 100 posjetitelja po predstavi). Predavači su Renato Filipin, viši kustos i Mario Mirković, demonstrator.

Odjel astronomije s planetarijem: udomljuje modele najpoznatijih svemirskih letjelica, raketa-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike. U kupoli planetarija,  projekcijom na umjetnom nebeskom svodu i predavanjem, posjetiteljima se dočarava vjeran izgled zvjezdanoga neba.

Predavanja u planetariju:

u 18,30 Ante Radonić: „Naše nebo kroz godišnja doba"

u 19,30 Ante Radonić: „Prividna kretanja nebeskih objekata"

u 20,30 Ogren Variola: „Što gledati dalekozorom i teleskopom?“

u 21.30 Ante Radonić: „Po zvijezdama našeg neba uz Otona Kučeru"

u 22.30 Ogren Variola: „Planeti među zvijezdama“

(najviše 75 posjetitelja po predavanju). Predavači su Ante Radonić, voditelj planetarija i Ogren Variola, vodič demonstrator.

Važna napomena: ULAZNICE ZA PLANETARIJ I DEMONSTRACIJSKI KABINET NIKOLE TESLE DIJELE SE OD 18 SATI  U PETAK, 30 SIJEČNJA 2009.

MOGUĆE JE PODIĆI NAJVIŠE 2 ULAZNICE. ORGANIZIRANE SKUPINE ZA PREZENTACIJE I REZERVACIJE ULAZNICA SU ISKLJUČENE.

Prigodna prodaja muzejskih publikacija, CD ROM-a, suvenira.

povratak