OLUJA U MINIJATURI

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.10.2012. / 18.11.2012.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej, Signum laudis

Tehnički muzej i udruga Signum laudis postavljaju izložbu OLUJA U MINIJATURI koja će biti otvorena od 18 listopada do 18. studenog 2012.

U terminu od 18. listopada – 18. studenoga 2012. Tehnički muzej i udruga Signum laudis (udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture) organiziraju u prostorima Tehničkog muzeja izložbu maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi. Autor koncepta i idejno-likovnog postava je ujedno i predsjednika udruge Signum laudis, Tihomir Bregar.

Podsjećajući na najvažnija zbivanja i uspomene nastale u nezaboravno-povijesnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Domovinskom ratu želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istovremeno u povijesni kontekst zbivanja. Na taj način pristupa se popularizaciji maketarskog hobija kod djece i mladeži te osjećaja za nacionalni identitet.

Na izložbi će biti izloženo 35 maketa , prezentirajući borbena sredstva na kopnu, vodi i zraku. Od maketa na kopnu biti će izloženi oklopni transporteri, oklopna vozila, improvizirana oklopna vozila i tenkovi. Od maketa u zraku prikazani su razni avioni i helikopteri. Operacije na Jadranu biti će predstavljene maketom raketne topovnjače RT011 Kralj Petar Krešimir IV. i TČ 51 Vukovar. Svaka maketa-izložak napravljena je temeljem autentičnih fotografija te dostupnog arhivskog gradiva.

Od popratnih sadržaja koji su zastupljeni na izložbi ističemo ciklus dokumentarnih filmskih projekcija predvođenih sudionicima Domovinskog rata (pilotima, časnicima) sa komentarima.

Riječ je o dokumentarnim filmovima autora Vladimira Brnardića i drugih autora:

 Rudolf Perešin – Let za pamćenje, 1. dio

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Srđan Segarić

Rudolf Perešin – Let za pamćenje, 2. dio

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Srđan Segarić

Nebeski vitezovi slavonske ravni

organizator projekta Vinko Šebrek, redatelji Vinko Brešan, Dubravko Jelačić-Bužimski i Ivan Ott, redatelj emisije Vladimir Brnardić

Uvučeno- neutralno- konus

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Ivica Dlesk

Također slijede dva predavanja praćena projekcijama slikovnog materijala:

Uporaba inženjerije i oklopnih sredstava u Domovinskom ratu (s težištem na pripreme za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja na Dinari; operacije Zima 94, Skok 1 i Skok 2 s osvrtom na uporabu bespilotnih letjelica i na Zračno-kopnenu bitku.

Predavač je umirovljeni branitelj i časnik (pripadnik nekadašnje bojne Frankopan) nekadašnji predavač na Hrvatskom vojnom učilištu gospodin Dean Čanić.

Protuzračna obrana u Domovinskom ratu (PZO)

Predavači su umirovljeni branitelji i časnici, nekadašnji predavači na Hrvatskom vojnom učilištu, Dean Čanić i Vladimir Superina.

Uz navedene filmove u terminu subotom za vrijeme trajanja izložbe biti će organizirana maketarska radionica kako za početnike tako i za napredne maketare.

Također 15. studenog 2012. u kinodvorani Tehničkog muzeja biti će organizirana promocija knjige o improviziranim oklopnim vozilima u Domovinskom ratu, autora Borisa Gregurića i Zlatka Ivkovića.

Izložbu prati popratni katalog te prigodni deplijan sa najvažnijim informacijama o sadržaju i zbivanjima tijekom izložbe.

opširnije:

http://www.signum-laudis.com/events/h_oluja.html

povratak