Osvajanje neba

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Velika izložbena dvorana Tehničkog muzeja, Zagreb
datum početka/završetka: 23.06.2000. / 01.07.2000.
radno vrijeme: Otvoreno od 10 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati
cijena ulaznice: 10
podatak o vodstvu: nema vodstava
autor stručne koncepcije: Miljenko Frčko (vanjski suradnik), Neda Staklarević
autor likovnog postava: Miljenko Frčko (vanjski suradnik), Neda Staklarević
organizator: Tehnički muzej; Maketarski klub "Slavoljub Penkala" iz Zagreba

U povodu devedesete obljetnice gradnje prvoga zrakoplova te uspješno izvedena leta inženjera Slavoljuba Penkale 23. lipnja 1910., Maketarski klub "Slavoljub Penkala" iz Zagreba predstavlja nam se vlastitim maketama letjelica, slijedeći povijesni hod u osvajanju nebeskih prostranstava.

Sa 132 makete i zrakaoplovna modela (zrakoplov Slavoljuba penkale, zrkoplovi iz Prvog i Drugog svjetskog rata, suvremeni vojni i civilci zrakoplovi, helikopteri i sl.), originalnim izlošcima (ovjesna jedrilica zmaj), opremom (izbacivo pilotsko sjedalo 

Posljednji dan izložbe 1. srpnja 2000., bit će u znaku jednodnevnoga natjecanja, Kupa Slavoljuba Penkale. Osim domaćih maketara natjecanju će se pridružiti i natjecatelji iz drugih maketarskih klubova diljem Hrvatske, kao i iz susjedne Slovenije i Mađarske. Želja je organizatora upoznati posjetitelje dosadašnjim radom Kluba Slavoljub Penkala i pri tome ukazati na najvažnije povijesne trenutke od djelovanja Slavoljuba Penkale preko Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata te suvremenih izvedaba borbenih zrakoplova. Poznate su činjenice da su za boljitak zrakoplovstva položeni mnogi ljudski životi. No svaki pomak prema naprijed, svaki novi izum koji je pridonio novim poboljšanjima na području zrakoplovstva, ohrabrivao je konstruktore letjelica. Spregom optimalnijih materijala te primjenom novih tehnologija i goriva uz izvrsno izučene letače bilo je moguće ostvariti današnje suvremene zrakoplove različitih namjena.

povratak