PAZI STRUJA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola tesla, Savska cesta 18, Zagreb; KINO DVORANA
datum početka/završetka: 03.04.2018. / 06.04.2018.
vrijeme održavanja: od 14 do 15.30 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Pozivamo vas na ciklus radionica koje povezuju osnove elektrotehnike i kreativnost

SVA MJESTA NA RADIONICAMA SU POPUNJENA

Pazi struja je ciklus radionica koje povezuju osnove elektrotehnike i kreativnost. 

Što je to struja i zašto je opasna? Kako spojiti strujni krug? Možemo li pomoću elektronike “natjerati” struju da radi ono što želimo? I, na kraju, kakve veze sa svime time ima Nikola Tesla?
Odgovore na ova pitanja potražite na radionicama iz ciklusa “Pazi struja!” 
Na radionicama ćemo se poigrati s osnovnim elektroničkim komponentama – lampicama, transformatorima, baterijama i žicama (…) te uz pomoć malo mašte kreirati (i programirati) nove, zabavne predmete. 
U radionice je uključen posjet muzejskom kabinetu Nikole Tesle uz demonstraciju Teslinih izuma!

Radionice:

1. Strujni krug, 3.4.2018.
Struja je gibanje slobodnih elektrona, a strujni krug sklop izvora električne energije, vodiča, trošila i ostalih elemenata koji su međusobno spojeni i kroz koje teče električna struja bez grananja. 
Zvuči dosadno i nerazumljivo? Bez brige! 
Na ovoj ćemo radionici na jednostavan, zanimljiv i zabavan način naučiti što je struja i zašto je opasna te od čega se sastoji strujni krug i kako ga spojiti. U tome će nam pomoći posebno osmišljene i dizajnirane puzzle. Spajanjem puzzli zatvarat ćemo strujni krug, a što će se desiti kada spojimo sve dijelove? Dođite na radionicu i provjerite!

2. Električne zvijeri, 4.4.2018.
Na radionici „Strujni krug“ naučili smo što je strujni krug i kako ga spojiti, a na ovoj ćemo stečeno znanje primijeniti. Uz malo mašte i kreativnosti izradit ćemo različite životinje i zvijeri, a onda ćemo ih pomoću elektroničkih komponenti „oživjeti“. Bez brige, iako „naelektrizirane“ bit će potpuno bezopasne!

3.  Teslina zavojnica, 5.4.2018.
Možete li zamisliti život bez ulične rasvjete, svijetla u našim domovima, kućanskih uređaja… ? E pa upravo tako bi izgledao život bez Tesle i njegovog razvoja sustava izmjenične struje. Na ovoj radionici saznat ćemo što je to izmjenična struja te na koji način nastaje. Izradit ćemo umanjenu verziju Tesline zavojnice i testirati je uz pomoć neonske cijevi – još jednog Teslinog izuma!

4. Komunikacija tajnim porukama, 6.4.2018.

Ljudi su oduvijek imali potrebu za komunikacijom na daljinu. Prije izuma telefona 1876. godine, u tu se svrhu koristio električni telegraf, kojim su se poruke prenosile u obliku kodiranih električnih signala, morseovog koda. Na ovoj ćemo radionici, uz pomoć suvremene elektroničke platforme (arduina) pokušati komunicirati kodovima. Također ćemo istražiti i veze između Tesle, telefona i današnjih mobitela. Znate li da je prvi Teslin posao bio upravo u jednoj telefonskoj kompaniji?
Autori i voditelji: Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja, Petar Vrpoljac, student strojarstva
Vrijeme: 3.-6.travnja 2018. od 14.00 do 15.30
Preporučena dob sudionika: 9 do 12 godina
Radionica je uključena u cijenu ulaznice za stalni postav (20 kn).
U cijenu ulaznice uključen je posjet demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. 
Broj sudionika je ograničen. Obavezne prijave putem e-maila kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr ili na broj 01/4881-643.

povratak