Računanje štapom i jezikom / Logaritamska računala

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 24.11.2010. / 02.01.2011.
otvorenje: 12.00
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

Logaritamsko računalo nekada je bilo nezaobilazno pomagalo inženjerima raznih struka. Danas je zaboravljeno zahvaljujući jednostavnijim i bržim elektroničkim kalkulatorima.

Bez muke nema ni nauke! Stare narodne poslovice s nostalgijom će se sjetiti nekadašnji studenti tehničkih studija kojima je ispit iz logaritamskog računala (popularno su ga zvali šiber) zagorčavao život sve do sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Bez toga položenog ispita bio im je praktično onemogućen daljnji nastavak studija.

 

Logaritamsko računalo je zapravo kombinacija matematike (logaritamske skale) i mehanike (pomicanje letvica sa skalama). Sastoji se od nepomičnog dijela (štapa) i pomičnog jezika te prozirne pločice sa crtom koja služi za namještanje brojeva i očitavanje rezultata. Uz pomoć logaritamskih računala mogla se obavljati većina računskih operacija, osim zbrajanja i oduzimanja. Za rad s tom interesantnom napravom trebalo je, pored mirne ruke i oštroga oka, dosta znanja matematike. Zato vas ne mora čuditi olakšanje s kojim su učenici i studenti dočekali širu uporabu jednostavnijeg i bržeg elektroničkog kalkulatora.

 

Povijest logaritamskih računala, kako ona uopće izgledaju i koje su sve vrste bile u upotrebi, kako se s njima računa… Odgovore na sva ta pitanja možete pronaći na izložbi Računanje štapom i jezikom / Logaritamska računala, koja je u Tehničkom muzeju otvorena od 24.11.2010. do 2.01.2011.

 

Uz izložbu je tiskan i prigodni katalog koji možete od 24.11.2010. kupiti na blagajni Muzeja ili putem suvenirnice na web stranici Tehničkog muzeja.

 

Autori koncepcije izložbe su Vesna Dakić i Božidar Kanajet, a autor likovnog postava Dejan Dragosavac.

Na linku http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/press/racunanje-stapom-i-jezikom---logaritamska-racunala,134.html dostupna vam je galerija fotografija izložbe.

povratak